מטרת המחקר שבוצע בקנדה היתה לבדוק האם ההבדלים שקיימים בתוצאים ה – CV בין המגדרים נגרמים ע"י התפתחות מאוחרת של יל"ד. במחקר עוצבה מבוססת-קהילה השתתפו 266, 273 משתתפים בגיל 66 ומעלה עם אבחנה חדשה של יל"ד. נבדקה ההיארעות של התוצא ה – CV המשולב הראשוני (אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ואי ספיקת לב), התמותה מכל סיבה ותמותה CV על פי מגדר לאחר תיקנון לגורמים דמוגרפיים ומחלות נלוות. ממוצע הגיל של כל העוקבה היה 74 ו – 51% היו נשים. לאחר מעקב חציוני של 6.6 (4.7-9.0) שנים נמצא שההיארעות המשולבת ללא עיבוד בנשים היתה נמוכה יותר מאשר בגברים באופן מובהק לתוצא המשולב ה – CV (287.3 לעומת 311.7), לתמותה (238.4 לעומת 251.4) ולתמותה ה – CV (395.7 לעומת 311.7). הסיכון של התוצא ה – CV הראשוני המשולב היה נמוך בקרב נשים (יחס סיכון מתוקנן ומובהק של 0.75) מאשר בגברים. ממצאים אלו היו עקביים לאחר תיקנון לסיכונים מתחרים של תמותה מכל סיבה עם יחס סיכון מובהק של 0.88.
Bugeja A, Girard C, Sood MM, et al. Sex-Related Disparities in Cardiovascular Outcomes Among Older Adults With Late-Onset Hypertension. Hypertension. 2024 Apr 25. Epub ahead of print.
הערה
ממצאי מחקר זה מניחים שנשים מבוגרות יותר עם איבחון חדש של יל"ד אינן בסיכון מוגבר יותר לתוצאים ה – CV ותמותה בהשוואה לגברים למרות שממצאים של מחקרים בהם לא נערך תיקנון ומחקרים באוכלוסיות צעירות יותר מניחים הפוך. ממצאי מחקר זה מצביעים על הצורך להתחשב בהיארעות של יל"ד באוכלוסיות מבוגרות יותר. הגברים במחקר הנוכחי היו בסבירות גדולה יותר לסבול מסוכרת כאשר אובחנו כסובלים מיל"ד שזאת התווויה להנפקת חסמי המערכת רנין-אנגיוטנסין. במחקר הנוכחי התייחסו למספר התרופות ליל"ד והממצאים נשארו ללא שינוי ע"י עיבודים גם כאשר כללו את הסוכרת. למרות שהמחקר כלל עוקבה גדולה שמחזקת את הממצאים שאושרו עם בעיבודים רבים מגבלות המחקר היו שלא היה בידי החוקרים כל מידע על נתוני מדידות לחץ לחץ הדם, על הגזע והמוצא האתני ונתוני BMI ועישון.