מטרת המחקר שבוצע בשוודיה היתה לבדוק האם ירידה (dip) בלחץ הדם (יחס לילה/יום של הלחץ הסיסטולי גדול ב – 0.9 ונמוך או שווה ל – 1) ו – reverse dipping (יחס לילה/יום סיסטולי מעל 1) ע"י ABPM קשור בסיכון עם דמנציה בגברים קשישים (997 מהם 35% מטופלים תרופתית) בגיל ממוצע 71 ו – 77.6 (611 מהם 41% מטופלים תרופתית). היארעות של דמנציה תוך תקופה עד 24 שנים (286 מקרים) אובחנה בראיון של המשתתפים על ההיסטוריה הרפואית ונקבעה באופן עצמאי ע"י לפחות 2 גריאטרים בעלי ניסיון רב. נמצא שירידה "נגדית" בלחץ הדם הסיסטולי היתה קשורה באופן מובהק בסיכון גדול יותר לאבחנה של דמנציה ומחלת אלצהיימר אבל לא דמנציה וסקולרית. בניגוד לכך, ירידה מופחתת בלחץ הדם בשינה לא היתה קשורה עם סיכון גדול יותר לדמנציה.
Tan X, Sundström J, Lind L, Franzon K, et al. Reverse Dipping of Systolic Blood Pressure Is Associated With Increased Dementia Risk in Older Men: A Longitudinal Study Over 24 Years. Hypertension. 2021 Apr;77(4):1383-1390. Epub 2021 Feb 8.
הערת פרופ' יודפת
זהו המחקר הראשון ארוך הטווח שבו נבדק האם דפוס לחץ הדם הסיסטולי ביממה קשור בהיארעות של דמנציה בקרב קשישים ובו נמצא שגברים עם לחץ דם גבוה יותר בשינה מראים יחס סיכון מתוקנן ומובהק גדול יותר לאבחנה של דמנציה ומחלת אלצהיימר. ממצאים אלו היו חזקים לאחר תיקנון לגורמי סיכון אחרים לדמנציה כמו השכלה, לחץ הדם הסיסטולי ביום, סוכרת ועישון. מספר מסילות אפשריות יכולים להסביר את הקשר בין ירידה גדולה יותר מלחץ הדם ביום של לחץ הדם בשינה לסיכון לדמנציה. ביום מצטברת בפרנכימה של המוח פסולת מטבולית מסיסית כמו אמילואיד בטה וחלבון tau. אם פסולת זאת אינה מנוקה מספיק לאורך זמן ארוך מצטברים חלבונים אלו ליצירת רבדים של neurofibrillary tangles שגורמים עם הזמן הפרעה קוגניטיבית ונוירו-דגנרציה. מסילה אחת לניקוי שעוזרת להסיר מטבוליטים נוירו –טוקסיים אפשריים היא המערכת הגלימפאטית שהיא רשת של כלי דם לניקוי פסולת ממערכת העצבים המרכזית תוך השינה שנמצאה בחולדות בעיקר כאשר קיימת ירידה גדולה בלחץ הדם הלילי. עדיין לא ברור האם ירידה בלחץ הדם הלילי נמצאת בקורלציה עם סמנים נוירו-דגנרטיבים בבני אדם. במחקרים שבהם ניתנה למשל הזלפה של פנילאפרין נמנעה ירידה בלחץ הדם הלילי. נצטרף מחקרים אקראיים ומבוקרים על מנת לבדוק סיבתיות בין ירידה גדולה יותר של לחץ הדם הלילי לבין דמנציה ומחלת אלצהיימר.