מטרת המחקר שבוצע בסין היתה לגלות את הקשר האפשרי בין רמת הגורם המעכב נדידת מקרופאגים בנסיוב (macrophage migration inhibitor factor) לבין יל"ד ו – LVH. נכללו במחקר 308 משתתפים שגויסו בין 2017 ל – 2019 (שכללו 187 חולי יל"ד ללא סיבוכים ו – 121 בריאים כבקרה). ערכים מוגברים של הגורם המעכב נדידת מקרופאגים היה קשור בהתפתחות של יל"ד (יחס סיכון מובהק של השלישון השני 2.27, יחס סיכון מובהק של השלישון העליון 5.43 שניהם מתוקננים לשלישון הראשון). בנוסף, נמצאה קורלציה מובהקת בין הגורם המעכב נדידת מקרופאגים (0.580) לבין מדד מסת החדר השמאלי בחולי יל"ד וקשר מובהק בין ערכים גבוהים של הגורם המעכב נדידת מקרופאגים לבין LVH (יחס סיכון מתוקנן ומובהק של 3.20 בין השלישון השני ויחס סיכון מובהק של 24.95 בין השלישון השלישי – שניהם לעומת השלישון הראשון). בעיבוד נוסף נמצא שלגורם המעכב נדידת מקרופאגים יש דיוק סביר ומובהק לחיזוי התפתחות LVH.
Zhu L, Chen S, Liu N, et al. Elevated plasma macrophage migration inhibitor factor is associated with hypertension and hypertensive left ventricular hypertrophy. J Hum Hypertens. 2022 Jan 14. Epub ahead of print.
הערה
הגורם המעכב נדידת מקרופאגים (MIF), מתווך של החיסון המולד נוצר ע"י תאי הלב ותאים חיסוניים כתגובה לגירוי דלקתי. יש לו תפקיד חשוב ומובהק באיסכמיה של שריר הלב ועיצוב מחדש של החדר השמאלי לאחר איסכמיה לבבית. במחקרים קודמים נמצא שרמתו בנסיוב היתה גדולה יותר בחולי יל"ד. ממצאים אלו מצביעים על אפשרות שרמות מוגברות שלו יכולות להיות קשורות בקירוב ליל"ד ועיצוב מחדש של החדר השמאלי. במחקר הנוכחי נמצא שערך מוגבר של הגורם המעכב נדידת מקרופאגים הוא גורם סיכון עצמאי ליל"ד ובעיקר ל – LVH. נתונים אלו מצביעים על ששימוש אפשרי של הגורם המעכב נדידת מקרופאגים יכול לעזור לזהות קיום של יל"ד ו – LVH היפרטנסיבי. המנגנון הפתופיזיולוגי האפשרי בקשר זה הוא כנראה בהפרעה לתיפקוד האנדותל, דחק חימצוני, הפעלת המערכת הסימפתטית, עיכוב הערכת הפפטיד הנטריורתי הלבבי, עלייה ביצירת אנגיוטנסין II או אלדוסטרון, נטייה גנטית ואחרים. הסיבות העיקריות להיפרטרופיה הם גורמים המודינמיים, גורמים נוירו-הומורליים והפעילות ההדדית ביניהם. עיצוב מחדש של החדר השמאלי בתגובה ליל"ד מערב אינטראקציות מורכבות של תאי הלב ותאים שאינם לבביים כמו תאי אנדותל, פיברובלסטים ותאים של מערכת החיסון. הפעילויות הפרו-דלקתיות של הגורם המעכב נדידת מקרופאגים הוכרו כמווסתי החיסון המולד והנרכש. הפעילות הפרו-דלקתי שלו גורם להפרעה ממושכת בתיפקוד האנדותל, לעיצוב וסקולרי מחדש ולנזק לחדר השמאלי ועיצובו מחדש. מחקר זה מראה שעלייה ברמת הגורם המעכב נדידת מקרופאגים קשור בסיכון מוגבר ליל"ד בעיקר, ל – LVH ומעלה את הסברה שהשפעות פרו-דלקתיות של גורם זה יכולים לתרום ליל"ד ו LVH בגלל הפרעה אנדותליאלית, עיצוב וסקולרי מחדש ועיצוב מחדש של החדר השמאלי. מגבלותיו של המחקר שנערך באוכלוסייה סינית בלבד ושהגורם המעכב נדידת מקרופאגים נבדק רק פעם אחת.