מטרת העיבוד הנוכחי שבו היו מעורבים מומחי יל"ד ממדינות שונות היתה להעריך את השפעות השילוב של הורדת לחץ הדם על האירועים ה – CV ותמותה תוך שימוש באספירין ו/או טיפול בסטטינים בעיבוד משולב של מחקרי ADVANCE ו – PROGRESS. העיבוד נערך בקרב 14,682 משתתפים שהוקצו לטיפול משולב של פרינדופריל ואינדפאמיד או פלצבו עם מעקב ממוצע של 4.2 שנים. המשתתפים רובדו ל – 4 קבוצות שהוגדרו על פי השימוש בבסיס בתרופות: סטטין, אספירין, שניהם ביחד או באף אחד. 14% מהמטופלים בבסיס טופלו ב – 2 התרופות אספירין וסטטין, 35% באספירין, 9% בסטטין ו – 42% ללא שתי התרופות הללו. שילוב של טיפול בלחץ הדם הוריד את ממוצע לחץ הדם הסיסטולי ב – 5.7 ממ"כ ב – ADVANCE וב- 12.1 ממ"כ ב – PROGRESS בהשוואה לטיפול בפלצבו ללא כל הבדל מובהק בין המטופלים בשימוש בבסיס באספירין/סטטין. השילוב של הטיפול בלחץ הדם הוריד את הסיכון לאירועים CV גדולים באופן מובהק (יחס סיכון של 0.78) ללא הבדל מובהק בין תתי הקבוצות אספירין/סטטין. שיעור הפסקת הטיפול היה דומה ע"י טיפול משולב בלחץ הדם בהשוואה לפלצבו (18.4 לעומת 18%) ללא כל ראייה להבדל בין תתי הקבוצות.
Wang N, Harris K, Chalmers J, et al. Combination blood pressure lowering in the presence or absence of background statin and aspirin therapy: a combined analysis of PROGRESS and ADVANCE Trials. J Hypertens. 2021 Apr 20. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
להזכיר מחקר ADVANCE היה מחקר רב-מדינות, כפול סמיות , אקראי ומבוקר של שילוב פרינדופריל עם אינדפאמיד לעומת פלצבו וטיפול נמרץ לעומת טיפול רגיל להורדת רמת הגלוקוזה בחולי סוכרת מסוג 2 בגיל מעל 55 ועם לפחות גורם סיכון CV אחד. שתי התרופות ניתנו בשילוב בטבליה אחת עם אפשרות להגדלת המינון תוך המעקב. PROGRESS היה גם מחקר אקראי כפול-סמיות, מבוקר פלצבו בטיפול התחלתי בפרינדופריל 4 מ"ג עם אופציה להוספת אינדאפאמיד במטופלים עם היסטוריה של שבץ מוחי או TIA. אחת הסיבות לעיבוד הנוכחי היתה נבעה מדאגה קודמת שאספירין עלול לפעול הדדית עם מעכבי ACE ולגרום לתוצאים גרועים. תוצאות העיבוד הנוכחי מראות שהתועלת בהורדת לחץ הדם למניעת אירועים CV אינה קשורה בשימוש צמוד של אספירין ו/או סטטין. לעומת זאת, התועלת של הורדת לחץ הדם נמצאה בפרופורציה למידת הורדת לחץ הדם בממ"כ. עיבוד זה תומך בשימוש בפוליפילים (polypills) בגלל מידה דומה של הורדת לחץ הדם ותועלת CV כאשר מטפלים בתרופות נגד יל"ד בשילוב עם אספירין כנוגד פקקת ו/או סטטין כנוגד לדיסליפידמיה. יש לציין שחלק מהנשירה במחקרים נבעה יותר מהשימוש באספירין (דמם) או בסטטינים אלא שההבדל בין סוגי הסטטינים לא נבדק. היתה גם הטרוגניות בין שני המחקרים בגלל המינונים שהשתמשו בכל מחקר ומידת הורדת לחץ הדם. יש לציין שהעיבוד היה לאחר מעשה ולכן נדרשת הוכחה במחקרים פרוספקטיביים שישוו אספירין, סטטין ותרופות נגד יל"ד.