מטרת המחקר הפולני- בריטי היתה לבדוק אקו-קרדיוגרפית והמודינמית מישתנים שקשורים בעיצוב מחדש קונצנטרי ואקסצנטרי של החדר השמאלי והקשר שלהם עם תוצאים CV ארוכי-טווח. נכללו מטופלים עם יל"ד שעברו אקו-לב תוך שנה לפני הביקור הקליני ההתחלתי. נערך עיבוד סטטיסטי לחישוב הסיכונים בהתאם למספר גורמי סיכון והמישתנים. נמצאו 690 חולים במעקב בן 10 שנים ואותרו 177 אירועים לבביים ומוחיים גדולים ו – 90 אירועי תמותה. מעניין שפרמטרים אקו-קרדיוגרפיים שונים תרמו לסיכון שהיה תלוי בסוג ההיפרטרופיה. בהיפרטרופיה קונצנטרית היה עובי הקיר היחסי קשור באופן קווי בחיזוי הסיכון לתמותה מכל סיבה ולכלל כל נקודות הסיום. הלחץ הסיסטולי היה חזאי מובהק לאירועים לבביים ומוחיים גדולים ותמותה מכל סיבה.
Guzik BM, McCallum L, Zmudka K, et al. Echocardiography Predictors of Survival in Hypertensive Patients With Left Ventricular Hypertrophy. Am J Hypertens. 2021 May 5: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
המחקר הנוכחי שבו נכללו 690 חולי יל"ד עם LVH התרכז בסוגי העיצוב מחדש של החדר השמאלי. היפרטרופיה קונצנטרית היא חזאי חזק לתוצאים שנמצאו בכלל נקודות הסיום והתמותה מכל סיבה כפי שנמצא גם במחקרים קודמים. בעיבוד רגרסיבי נמצא שגיל, סוכרת והיסטוריה של מחלה CV הם חזאים להיפרטרופיה קונצנטרית. מחקרים אחרים הראו שצריכת מלח והשמנה הם גורמי סיכון חזקים. כמה פרמטרים אקו-קרדיוגרפיים (LVEF, גודל הפרוזדור השמאלי ושיא הלחץ על הקיר השמאלי) היו עם ערך חיזוי על עיצוב מחדש של היפרטרופיה קונצנטרית מעל אקסצנטרית. ממצאים אלו הם חדשים שלא נמצאו בנתונים קודמים בתפקיד הפרמטרים האקו-קרדיוגרפיים בהתפתחות של סוגים שונים של LVH. נתוני המחקר הנוכחי מראים שלעיצוב מחדש קונצנטרי יש גם נפח פעימה חזק יותר וכך, Ea נמוך יותר (יחס הלחץ הסוף-סיסטולי של החדר השמאלי לנפח הפעימה) שנמצא גם במחקרים קודמים. מחקר זה מחזק את המסר שהיפרטרופיה קונצנטרית היא חזאית חזקה של התוצאים אבל גם מספקת נתונים ייחודיים על היעדים האפשריים במשך הטיפול. יתרה מכך, נתוני המחקר עוזרים לנו לבחור חולים עם סיכון גבוה שמראים לנו חיזויים שונים לעיצוב מחדש קונצנטרי ואקסצנטרי של החדר השמאלי. חשוב ביותר, הנתונים מראים לנו שערך גדול יותר של עובי הקיר היחסי והקיר האחורי בדיאסטולה בחולים שסובלים מהיפרטרופיה קונצנטרית מקביל לסיכון הגדול יותר של אירועים לבביים ומוחיים גדולים. עד עכשיו, העובי היחסי של הקיר השמאלי היה בשימוש רק למדד הכשירות לסוגי העיצוב מחדש. אותה קורלציה עם מדד מסת החדר השמאלי ועם הסיכון לאירועים לבביים ומוחיים גדולים והתמותה מכל סיבה נראית רק בהיפרטרופיה אקסצנטרית. מחקר זה מראה גם שערכי לחץ דיאסטולי נמוכים יותר קשורים בסיכון גבוה יותר לאירועים לבביים ומוחיים גדולים. חולי יל"ד עם היפרטרופיה קונצנטרית של החדר השמאלי מראים תוצאים גרועים יותר מאשר חולי יל"ד עם היפרטרופיה אקסצנטרית.
לסיכום – נתוני מחקר זה מניחים שיש לקחת בחשבון את סוג ה – LVH ע"י אקו-לב בגישה מגוונת יותר לריבוד הסיכון הקליני של העיצוב מחדש.