מטרת העיבוד שבוצע בסין היתה לבדוק את הערך הפרוגנוסטי של איזון לחץ הדם בחולי יל"ד וסוכרת מסוג 2 והזמן לטווח היעד של הלחץ הסיסטולי בחולי סוכרת ויל"ד תוך שימוש רטרוספקטיבי של נתוני מחקר – ACCORD- BP. תוך שימוש בשיטת שיטת הזמן לטווח היעד חושבו מדדי לחץ סיסטולי נבחרים תוך זמן חשיפה של 0-4 חודשים כאשר הטווח ליעד הוגדר בין 120 ל – 140 ממ"כ לטיפול הרגיל ובין 110-130 ממ"כ לטיפול הנמרץ כדי להתאימם להנחיות האמריקאיות כיום. ממוצע לחץ הדם הסיסטולי והשונות חושבו כממוצע וסטיית התקן במשך 0-4 חודשים. התוצא הראשוני היה השילוב של האירוע הראשון של אוטם שריר הלב ושבץ מוחי שניהם ללא תמותה ועם תמותה CV והתוצא המשני כלל תמותה מכל סיבה, תמותה CV, אי ספיקת לב כרונית, אוטם שריר ללא תמותה ושבץ מוחי ללא תמותה. נכללו בעיבוד 2,882 משתתפים בגיל ממוצע 63, 49% היו נשים, 34% שחורים, 34% היו עם מחלות CV בבסיס. ממוצע הלחץ הסיסטולי בטיפול הרגיל היה 140 ממ"כ ו-131 ממ"כ (מובהק) בטיפול הנמרץ והשונות המובהקת ל – 12.3 לעומת 13.6. הזמן להשגת יעד הטווח בטיפול הרגיל היה 45.9% לעומת 35.6% (לא מובהק). לחץ הדם הסיסטולי ביעד היה נמוך מ – 25% מהזמן בקרב 31% מהחולים, 25% עד נמוך מ – 50% מהזמן בקרב 21% מהחולים, 50% עד נמוך מ – 75% מהזמן בקרב 23% מהחולים ו – 75% עד 100% מהזמן בקרב 25% מהחולים. תוך מעקב ממוצע של 5 שנים אירעו 280 אירועם CV גדולים. עלייה ביחידה אחת של סטיית התקן בעליית הזמן ליעד המטרה היתה קשורה בירידת הסיכונים באופן מובהק של התוצא הראשוני ב – 27%, את התמותה מכל סיבה ב – 27%, ב – 30% את התמותה ה – CV ואת אום שריר הלב ללא תמותה ב – 15% לאחר תיקנון למגדר, גיל, גזע שחור, השכלה, קבוצת הגליקמיה, קבוצת לחץ הדם, עישון ,היסטוריה CV בבסיס, BMI, A1c, הכולסטרול הכללי, GFR משוער והלחץ הסיסטולי בבסיס. לזמן להגעה לטווח של הלחץ הסיסטולי היתה השפעה גדולה יותר על משתתפים רזים (BMI שווה או נמוך מ – 30 לעומת מעל 30).
Yi Cheng, Dan Wang, Yuling Yang, et al. Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. 2022 Aug 22. Epub ahead of print. A preprint that has not yet been peer reviewed.
הערה
במחקר ACCORD BP לא נמצאה שהורדת לחץ הדם הסיסטולי מתחת ל – 120 ממ"כ בחולי סוכרת מסוג 2 עם סיכון גבוה לאירועים CV לעומת הורדת לחץ הדם מתחת ל – 140 ממ"כ השפיעה באופן מובהק על התוצא הכוללני את שיעור האירועים ה – CV הגדולים עם וללא תמותה. הבעייה בעיבוד ממצאי מחקר ACCORD BP היא בהתייחס וממצאים שנלקחו בסוף המחקר במדידה בודדת אבל כידוע לחץ הדם משתנה מרגע לרגע אם עוקבים אחרי המדידות לאורך תקופה מוגדרת ובהתאם לכך גם ממוצעי המדידות ובעיקר, ממוצעי השונות שלהם השפעה גדולה על התוצא ה- CV. בעיבוד הנוכחי שאמנם היה לאחר מעשה תוך התייחסות לשני היבטים אלו (ממוצע ושונות בלחץ הדם) לאורך תקופה בת 4 חודשים (למעשה 2-4 חודשים) נמצאה ירידה מובהקת בירידת הסיכונים של התוצאים הראשונים (אוטם שריר הלב ושבץ מוחי שניהם ללא תמותה ועם תמותה, תמותה מכל סיבה ותמותה CV בחולי סוכרת מסוג 2 לפני ואחרי תיקנון לממוצע הלחץ הסיסטולי ולשונות בו. בעיבוד דומה גם הוא לאחר מעשה במחקר SPRINT נמצא שתוך מעקב בן 10 שנים קשר הפוך בין TTR של לחץ הדם הסיסטולי ותמותה מכל סיבה ועלייה מובהקת בסיכון לתמותה ברבעון התחתון לעומת העליון של ה- TTR (יחס סיכון של 2.18). נמצא גם שה – TTR של הלחץ הסיסטולי היה קשור באופן מובהק בירידת התוצאים ה – CV לאחר תיקנון לממוצע הלחץ הסיסטולי והשונות שלו. אין לי ספק שבמחקרים העתידים יהיה צורך להשתמש רק בשיטת ה – TTR בהשפעת טיפולים שונים על התוצאים ה – CV. מגבלות המחקר הנוכחי בגלל העיבוד לאחר מעשה, בכך שאין עדיין קונצנזוס על מה הם טווחי יעדי להורדת לחץ הדם בחולי סוכרת מסוג 2 ושתקופת המעקב היתה קצרה.