מטרת מחקר ה"חתך" שנערך בקרב 2,436 משתתפים ב – SPRINT שהיו עם eGFR נמוך מ – 60 מ"ל היתה לבדוק קשר בין מאפיינים דמוגרפיים וסמנים ביולוגיים בשתן של בריאות אבוביות הכליות. בעיבוד נמצא שכל עלייה גדולה יותר של הגיל (9 שנים) היתה קשורה בעלייה גדולה יותר של 13% ב – chinase-3-like protein-1 (YKL-40), שמצביע על רמות גבוהות יותר של דלקת tubulointerstitial. לגברים היו רמות גבוהות יותר ב – 31% של מיקרואלבומין אלפה 1 ו – 16% רמות גבוהות יותר של מיקרגלובולין ביטא 2 שמצביעים על תיפקוד רע יותר בספיגה מחדש של האבוביות. חולים מהגזע השחור היו עם רמות גבוהות יותר ומובהקות של neutrophil gelatinase-associated lipocalin (12%) ורמות נמוכות יותר של injury molecule-1 (26%) ואורומודולין (22%) ורמות גבוהות יותר של מיקרגלובולין אלפה 1, שמצביעים על תיפקוד נמוך יותר של הספיגה מחדש.
Ikeme JC, Katz R, Muiru AN, et al. Clinical risk factors for kidney tubule biomarker abnormalities among hypertensive adults with reduced eGFR in the SPRINT trial. Am J Hypertens. 2022 Sep 12:hpac102.
הערה
בעיבוד הנוכחי תוך שימוש בחולים עם eGFR נמוך מ – 60 וללא סוכרת זוהו מספר קשרים ייחודיים ובלתי תלויים בין מאפיינים קליניים מיוחדים של סמנים ביולוגיים שמצביעים על ממדים של בריאות אבוביות הכליות. למשל, גיל מבוגר, גזע שחור ועלייה בלחץ הדם כל אחד מהם קשור בפרופיל ייחודי של נזק לאבוביות שמשקפים מנגנונים שונים ודפוסים של מחלת כליות בקרב אנשים עם eGFR נמוך. ממצאים אלו מצביעים שתבניות סמנים ביולוגיים של הכליות יכולים להראות תובנות פנוטיפיים ייחודיות של בריאות הכליות שלא ניתן לקבל דרך מדדים קליניים עכשוויים, eGFR ואלבומינוריה. שחורים נמצאים בסיכון גדול יותר למחלת כלליות סופנית בהשוואה ללבנים. ממצא זה נובע כנראה מסיכונים חברתיים-כלכליים, קליניים וגנטיים כולל הגנוטיפ אפוליפופרוטאין L1 (APOL1) שקשור חזק עם נזק לכליות ואלבומינוריה. גם שחורים עם גנוטייפ APOL1 נמוך נמצאים בסיכון גבוה למחלת כליות כרונית בהשוואה ללבנים. ההנחה היא שנזק לאבוביות והמלאי יכול להסביר חלק מהסיכון המוגבר של מחלת כליות בשחורים. מספר קשרים מצריכים הבהרות. גיל מבוגר היה קשור עם מספר סמנים ביולוגיים שמצביעים על בריאות בלתי תקינה של האבוביות שבגיל מתקדם קיים נזק מואץ לאבוביות ללא כל קשר ל – eGFR ונראה כמנגנון החשוב ביותר למחלת כליות כרונית-תלויית גיל. ממצא דומה נמצא במחקר בו בוצעו ביופסיות. לגברים יש רמות גבוהות יותר של סמני A1M ו – B2M – סמנים של ספיגה מחדש עם מלאי גרוע יותר, בעוד שרמות של סמני אבוביות אחרות של נזק – IL-18, YKL-40 ו – NGAL הם נמוכים בגברים וההנחה היא שתחומים אלו יכולים לשקף דמיון או הבדל או שניהם במנגנון בפתופיזילוגיה של מחלת כליות כרונית בגברים ונשים. לעישון יש קשר קבוע שמצביע על בריאות אבוביות גרועה ב-3 קטיגוריות של הסמנים הביולוגיים – נזק, דלקת ותיפקוד הספיגה מחדש. ממצא מזה מניח שנזק לאבוביות הוא הגורם העיקרי למנגנון שקשור לעישון והיארעות של מחלת כליות כרונית. לחץ סיסטולי גבוה יותר לא רק שקשור באלבומינוריה אלא גם בקשר חזק עם ספיגה גרועה מחדש של האבוביות. למעשה, הקשר בין הלחץ הסיסטולי עם A1M ו – B2M נראה יותר קווי מאשר הקשר התואם עם אלבומינוריה. הדמיון של קשרים אלו של הורדת לחץ הדם והשימוש בדיורטיקה ברמה נמוכה יותר של אותם סמנים ביולוגיים מניח שקיים בו אותו מנגנון. החוקרים מאמינים שהירידה תלויית-המודינמיקה בסינון הגלומרולרי ביחד עם שימור או שיפור תיפקוד הספיגה של האבוביות גורמת לריכוז נמוך יותר של סינון הסמנים הביולוגיים באלו עם לחץ סיסטולי נמוך יותר או שימוש בדיורטיקה. יש צורך במחקרים עתידיים לאישור היפותזה זאת ולהשלים ממצאים אלו עם קשרים יחסית מספיקים יותר לקשר בין שימוש ב – ACEIs או ב – ARBs וסמנים ביולוגיים אלו.