מטרת המחקר הסיני היתה לעקוב במשך 7 שנים אחרי מסלול לחץ הדם באנשים בגיל 50-70 שאינם מטופלים תרופתית נגד יל"ד לאיתור אלו עם עלייה מתונה בלחץ הדם שאינם מאוזנים. נכללו 8.969 משתתפים בגיל 50-70 ללא מחלה CV בבסיס ושאינם נוטלים תרופות ליל"ד לאורך כל המחקר. הנתונים נלקחו מ – Guangzhou Biobank Cohort Study שחולקו ל – 3 קבוצות לפי מידת התקדמות לחץ הדם עם הזמן. נבדק גם הקשר בין מסלולי לחץ הדם למחלה CV ללא ועם תמותה. זוהו 3 מסלולים: "לחץ דם נמוך עם עלייה איטית" מ – 110 ממ"כ ל- 125 ממ"כ (86.5%), "לחץ דם נמוך עולה" – לחץ סיסטולי מ – 110 ועד 150 ממ"כ (8.1%) ו"מתון עולה" מ – 125 עד 155 ממ"כ (5.4%)."לחץ דם מתון עולה"" לעומת לחץ סיסטולי נמוך עם עלייה איטית" היה קשור בסיכון הגבוה ביותר למחלה CV (יחס סיכון מובהק של 1.76),למחלת לב איסכמית (יחס סיכון מובהק 1.77), לאוטם שריר הלב (יחס סיכון מובהק 3.52), כל סוגי שבץ מוחי (יחס סיכון מובהק 1.88), שבץ מוחי איסכמי (יחס סיכון מובהק 1.65), שבץ מוחי דימומי (יחס סיכון מובהק 3.98) ותמותה CV (יחס סיכון מובהק 2.41). גם בקבוצת "נמוך-עולה" נמצא סיכון גדול יותר למחלה CV (יחס סיכון מובהק של 1.27) ושבץ מוחי איסכמי (יחס סיכון מובהק 1.49).
Wang Y, Zhang WS, Hao YT, et al. Changes in blood pressure and cardiovascular disease in middle-aged to older Chinese: the Guangzhou Biobank Cohort Study. J Hypertens. 2022 Oct 1;40(10):2005-2012.
הערה
המחקר הנוכחי הראה שמסלול של לחץ דם נמוך שעולה היה קשור עם סיכון CV גדול יותר למרות לחץ דם תקין בתחילת המעקב. ממצא זה מצביע על סיווג שגוי של תוצאות מחקרים שמתארים את הקשר בין לחץ הדם הבסיסי עם היארעות של מחלה CV ללא התחשבות בשינויים בלחץ הדם במשך המעקב. במחקר הנוכחי נמצא שמסלול של לחץ סיסטולי מתון-עולה מגיל הבינים ועד זקנה היה קשור בסיכון מוגבר למחלה CV, מחלת לב איסכמית, אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ותמותה CV . יש לכן להגביר את הטיפול התרופתי ביל"ד ואיזון מרבי ולהורדת הסיכון ה – CV. מחקר זה מהווה תוספת חשובה להבנת הסיכון ה – CV בהראותו שעלייה במסלול לחץ הדם קשורה גם בחיזוי מחלה CV מעבר ללחץ הדם בבסיס גם באלו ללא טיפול ביל"ד. יש לציין שמספר מדידות לחץ הדם היה מועט והתבסס רק על מדידות במרפאה במכשיר אלקטרוני, ששיעור הנשים במדגם היה גדול יחסית לשיעור הגברים, שהוא מייצג רק סינים עירוניים למרות שכיחות גדולה של מחלות כרוניות כמו יל"ד וסוכרת וש למרות התקנון למספר גדול של ערפלנים לא ניתן לשלול ערפלנים נוספים פרט לעובדה שלא נמצאו הבדלים מובהקים בקבוצות המחקר בעישון ובפעילות גופנית.