מטרת העיבוד הרטרוספקטיבי הנוכחי שבוצע ע"י חוקרים מבריטניה וארה"ב היתה לבדוק את הקשר בין נתרן בדם, יל"ד והיארעות של מחלה CV. העיבוד נערך בנתונים שנאספו באופן רוטיני במרכז המחקר והפיקוח של הקולג' הבריטי לרפואה כללית. נכללו בעיבוד 231,545 אנשים שבהם נמדד ריכוז הנתרן בבסיס. לא נכללו אנשים בגיל נמוך מ – 40, עם ערכי נתרן בלתי תקינים, סוכרת, מחלה CV קודמת, שלב 5 של מחלת כליות כרונית וצירוזיס של הכבד. התוצא הראשוני היה היארעות של מחלה CV (אוטם שריר הלב, תסמונת כלילית חדה, רווסקולריזציה כלילית, שבץ מוחי, TIA או אבחנה חדשה של אי ספיקת הלב) במעקב בן 5 שנים. נמצא קשר בצורת J בין רמת הנתרן בנסיוב והאירועים ה – CV הראשוניים ללא כל קשר עם גורמי הסיכון הקלאסיים, תרופות או האלקטרוליטים בנסיוב. הסיכון ה – CV הנמוך ביותר נמצא ברמות נתרן בין 141 ל – 143 ממול/ליטר. ערכים גבוהים של נתרן היו קשורים בסיכון מוגבר בחולי יל"ד בעוד שרמה נמוכה מערכים אלו היתה גם היא קשורה בסיכון CV מוגבר.
Cole NI, Suckling RJ, Swift PA, et al. The association between serum sodium concentration, hypertension and primary cardiovascular events: a retrospective cohort study. J Hum Hypertens. 2018 Sep 24. [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
בעיבוד הנוכחי נמצאה עקומת J בקשר בין רמת הנתרן בנסיוב בטווח הפיזיולוגי התקין והאירועים ה- CV. רמה גבוהה יותר של נתרן קשורה בסיכון CV מוגבר בחולי יל"ד ולא בנורמוטנסיביים. רמה נמוכה יותר של הנתרן קשורה בסיכון CV גם בחולי יל"ד וגם בנורמוטנסיביים. לא נמצאה כל ראייה משכנעת לקשר בין רמת הנתרן ולחץ הדם. יתכן שהדבר נובע מטשטוש ע"י הטיפול התרופתי וחוסר הדיוק של מדידת לחץ דם אחת ברפואה כללית. לחילופין, רמת הנתרן בנסיוב יכולה להשפיע על הסיכון ה – CV ללא קשר עם יל"ד. בניסויים בעכברים נמצא שרמה גבוהה של נתרן קשורה בהפעלת האנדותל, בהפרשת גורם von Willebrand ובסמנים דלקתיים שמסייעים לתרומבוגנזיס ואתרוגנזיס. קיימת גם אפשרות שאמנם לא נמצאה בעיבוד הנוכחי שקיים קשר חיובי בין רמת הנתרן לרמת הכולסטרול עם עלייה בהצטברות של אדיפוציטים. בנוסף, קיימת גם אפשרות שרמה גבוהה של נתרן קשורה בעודף אלדוסטרון שמעלה את הסיכון ה – CV. הממצא של יחס הפוך מובהק בין רמה נמוכה של נתרן והסיכון ה – CV נמצא גם במחקרים אחרים. קיימת הנחה שרמה נמוכה של נתרן היא סמן ל"הפעלה נוירואנדוקרינית" שכוללת שחרור של ההורמון האנטי-דיורטי, גירוי של המערכת הסימפתטית ומערכת ה – RAS. הסבר ברור אינו קיים. קיימת אפשרות שרמה נמוכה של נתרן (יש לזכור שרמת הנתרן הנמוכה בעיבוד הנוכחי היתה עדיין בגבולות התקין) שקשורה בסיכון CV מוגבר יכולה להיות משנית לגורמים אחרים בהתפתחות של מחלה CV.