מטרת המחקר שבוצע במדגם לאומי במסגרת National Health and Nutrition Examination Survey III 1988 to 1994 היתה לבדוק קשר בין דילוג על ארוחת בוקר (בקרב 6,550 משתתפים בגיל ממוצע של 53.2 -טווח 45-70 מהם 48% גברים) לבין תמותה CV ותמותה מכל סיבה. התדירות של ארוחת בוקר נבדקה ע"י שאלונים שבוצעו בבית המשתתפים. תמותה וסיבתה אומתו ע"י קישור לרישומי תמותה עד סוף שנת 2011. נמצא ש – 5.1% מכלל המשתתפים לא אכלו אף פעם ארוחת בוקר, 10.9% אכלו לעתים רחוקות מאד, 25% אכלו כמה ימים ו – 59% אכלו כל יום. תוך 112,148 חיי –אדם בזמן המעקב נפטרו 2,318 אנשים כולל 619 ממחלה CV. לאחר עיבודים מתוקננים לגיל, מגדר, גזע/אתניות, מצב חברתי-כלכלי, גורמי תזונה וסגנון חיים, BMI וגורמי סיכון CV נמצא שאנשים שלא צרכו מעולם ארוחת בוקר היו ביחס סיכון מובהק של 1.87 לתמותה CV וללא סיכון מובהק לתמותה מכל סיבה בהשוואה לאלו עם ארוחת בוקר קבועה.
Rong H, Snetselaar LG, Xu G, et al. Association of skipping breakfast with cardiovascular and all-cause mortality. J Am Coll Cardiol 2019;73:2025–32.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הפרוספקטיבי הנוכחי של עוקבה לאומית (ארה"ב) מייצגת עם מעקב בין 17 ל – 23 שנים נמצא שדילוג על ארוחת בוקר היה קשור באופן מובהק בסיכון מוגבר לתמותה CV, בעיקר משבץ מוחי. הקשר היה ללא תלות בגורמים דמוגרפיים, חברתיים-כלכליים, בתזונה ובסגנון החיים, ב – BMI ובגורמי הסיכון ה – CV הקלאסיים. במחקרים ארוכי טווח נמצא גם שלדילוג על ארוחת בוקר יש השפעות מזיקות על גורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים כולל השמנה כללית ובטנית, התסמונת המטבולית, יל"ד, רמה גבוהה של אינסולין בצום, רמת הכולסטרול הכללי ורמת ה – LDL. ההסברים האפשריים להשפעת דילוג על ארוחת בוקר הם: ראשית, הדילוג קשור בשינויים בתיאבון וירידה בתחושת השובע שיכולה לגרום לאכילת-יתר מאוחר יותר ולהפרעה ברגישות לאינסולין. בניגוד לכך, לארוחת הבוקר יש השפעה לטובה על ויסות התיאבון ושיפור התגובה הגליקמית בארוחה הבאה עם עלייה ברגישות לאינסולין. שנית, דילוג על ארוחת בוקר קשור עם פעילות –יתר עצמאית של הציר היפותלמוס-יתרת המוח-אדרנל בגלל צום בתקופה ארוכה וגורמת לעלייה בלחץ הדם בבוקר. נמצא גם שאכילה בבוקר עוזרת להורדת לחץ הדם ובעקבות כך יכולה למנוע חסימה של כלי דם, דמם ואירועים CV. שלישית, הדילוג על הארוחה יכול גם לגרום לשינויים מזיקים ברמת השומנים כמו רמה גבוהה של כולסטרול ו- LDL אתרוגני שהם גורמי סיכון עצמאיים לטרשת העורקים. רביעית, דילוג על ארוחת בוקר יכולה להיות סמן התנהגותי לתזונה וסגנון חיים בלתי בריא. אמנם במחקר זה נערך תיקנון לסוגי התזונה וסגנון החיים כולל עישון, אלכוהול, פעילות גופנית, צריכת האנרגיה הכללית ואיכות המזון ולמרות זאת הקשר בין דילוג על ארוחת בוקר והתמותה ה – CV נשאר מובהק. הכל טוב ויפה אבל מהיות המחקר תצפיתי לא ניתן לקבוע סיבתיות ונצטרך למחקרי התערבות (אם בכלל ניתן לבצע אותם) כדי להסיק מסקנה סיבתית.