מטרת הניסוי שנערך בחולדות שסובלות מיל"ד ספונטני היתה לבדוק השפעת טיפול חיסוני חדש ביל"ד. לחולדות הוזרק ללא שימוש במחט חיסון של טכנולוגית DNA כנגד אנגיוטנסין 2 דרך וקטור של ליבת חלבון הפטיטיס B. כתוצאה נוצר נוגדן אנטי אנגיוטנסין 2 שהשפעתו על הורדת לחץ הדם הסיסטולי נמשכה לפחות 6 חודשים. נמצאה גם ירידה מובהקת בפיברוזיס סביב כלי הדם ברקמת הלב וגם ההיוותרות בחיים שופרה בקבוצת ההתערבות.
Koriyama H, Nakagami H, Nakagami F, et al. Long-term reduction of high blood pressure by angiotensin II DNA vaccine in spontaneously hypertensive rats. Hypertension. 2015 May 26. [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
אינני מביא בדרך כלל מחקרים שנערכו בחיות מעבדה אלא שמחקר זה מצביע על כיוון יחסית חדש בטיפול ביל"ד. המחקרים הקודמים עסקו במרכיבי המערכת רנין-אנגיוטנסין ונמצא שחיסון כנגד אנגיוטנסין 2 (AII) הוריד את לחץ הדם בחיות מעבדה אבל השפעתו בבני אדם היתה מועטה וקצרה. לאחרונה נערכו ניסויים עם חיסוני DNA בבני אדם שהראו שהם מעלים את כייל הנוגדנים עם השפעה תרופתית במספר מחלות כמו במחלת הנילוס המערבי או בזיהומי נגיף הציטומגלו. המחקר הנוכחי הוא הראשון שבו נבדקה השפעת החיסון בשיטה זאת ע"י שימוש בחלבון ליבת נגיף ההפטיטיס מסוג B כנשא נגד AII. תוצאות מחקר זה מראות שטיפול ע"י חיסון זה יצר נוגדנים ל – AII והוריד את לחץ הדם בחולדות לתקופה ארוכה ללא כל תופעות לוואי. השאלה היא האם שימוש בחיסונים אלו המצריכים הזרקות יהיה יעיל יותר מאשר טיפול תרופתי צריכה להיבדק במחקרים עתידיים בבני אדם.