מטרת הסקירה הסיסטמתית והמטה-אנליזה היתה לבדוק השפעתו של קוורצטין (הפלבנול העיקרי בתזונה) על לחץ הדם. נכללו 7 מחקרים אקראיים ומבוקרים עם 9 זרועות טיפול שכללו 587 חולים. נמצאה ירידה מובהקת בלחץ הדם הסיסטולי של 3.04 ושל לחץ הדם הדיאסטולי ב – 2.63 ממ"כ באלו שטופלו בתוספת של קוורצטין. בחלוקה לפי מינון נמצא שרק במינון שווה או מעל 500 מ"ג ליום ולא פחות ממנו ובמחקרים שנמשכו לפחות 8 שבועות נמצאה ירידה מובהקת של לחץ הדם הסיסטולי ב – 4.45 והדיאסטולי ב – 2.98 ממ"כ.
Serban MC, Sahebkar A, Zanchetti A, et al; Lipid and Blood Pressure Meta‐analysis Collaboration (LBPMC) Group. Effects of quercetin on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Heart Assoc. 2016 Jul 12, [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
פלאבאנול ואנתרוציאנידים הם המרכיבים העיקריים של תרכבות פנוליות טבעיות שמכונות פלבונואידים. במחקרים קודמים נמצאה קורלציה בין צריכת הפלבונואידים והירידה בהיארעות של תחלואה ותמותה קרדיו-וסקולרית. באחד המחקרים נמצא שפלבונואידים שכוללים קוורצטין במינון מעל 29 מ"ג ליום הורידו את הסיכון לתמותה כלילית בגברים ב – 68%. קוורצטין מצוי בשפע בתפוחי עץ, אבקת קקאו, פירות יער, ענבים אדומים, יין אדום, פרי הדר, ברוקולי, בצל ותה שחור וירוק. בעיבוד הנוכחי נמצא שהוספת קוורצטין מורידה באופן מובהק את לחץ הדם. לירידה הקטנה בלחץ הדם אין אולי משמעות קלינית לחולה הבודד אבל יש לה משמעות גדולה ברמת האוכלוסייה. השפעה זאת חשובה יותר בצריכת מזון עשיר בפלבונואידים שכוללים קוורצטין מאשר תוספות. המנגנון בו משפיע הקוורצטין על לחץ הדם אינו מובן במלואו. ההצעות כוללות בין השאר הורדת העקה החימצונית, הפרעה למערכת רנין-אנגיוטנסין, הורדת מרכיב (downregulation) של הביטוי של אנדותלין-1, עלייה בפעילות יצירת NO באנדותל, הורדת מרכיב מביטוי קולטן האנגיוטנסין 2 בכליות או שיפור המאזן אנדותלין-1 במחזור ו – NO. קיים צורך במחקרים כדי להבהיר את הערך הקליני של תוספת קוורצטין בטיפול ביל"ד, להתאים את המינון ולחשוף אינטראקציות שלו עם תרופות להורדת לחץ הדם היות וקוורצטין עובר מטבוליזציה ע:י ציטוכרום P450.