מטרת המחקר הנוכחי הפרוספקטיבי וארוך טווח של 3 עוקבות היתה לבדוק האם צריכת תפוחי אדמה אפויים, מבושלים או בצורת צ'יפס (היתה גם התייחסות ל – French fried שאינה רלבנטית בארץ) קשורים בהיארעות של יל"ד. נכללו בעיבוד 62,177 נשים מ – Nurses’ Health Study, 88,475 נשים מ – women in Nurses’ Health Study II ו – 36,803 גברים מ – Health Professionals Follow-up Study ללא יל"ד בבסיס. היארעות לחץ הדם דווחה ע"י המשתתפים ואושרה ע"י אדם מצוות רפואי. יחס הסיכון לצריכה של 4 מנות של תפוחי אדמה או יותר בחודש בהשוואה לצריכה של פחות ממנה אחת לחודש היה 1.11 (לא מובהק, מובהק למגמה), לתפוחי אדמה מבושלים, אפויים או בצורת מחית הוא היה 1.17 (מובהק) ו – 0.97 (לא מובהק) לצ'יפס. לאחר עיבודים אחרים נמצא שהחלפת מנה אחת של תפוחי אדמה אפויים, מבושלים או בצורת מחית במנה אחת ליום של ירקות שאינם מכילים עמילן היתה קשורה בהורדת הסיכון ליל"ד (יחס סיכון לא מובהק של 0.93).
Borgi L, Rimm EB, Willett WC, et al. Potato intake and incidence of hypertension: results from three prospective US cohort studies.BMJ, 2016 May 17. Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שצריכה מוגברת וממושכת של תפוחי אדמה מבושלים, אפויים ובצורת מחית ולא בצורת צ'יפס היתה קשורה באופן מובהק בסיכון מוגבר של יל"ד בנשים ולא בגברים ללא קשר לחזאים אחרים ליל"ד כולל גורמי תזונה כמו צריכת חיטה מלאה, פירות וירקות. הממצא שצ'יפס אינו קשור בסיכון ליל"ד נמצא רק בעוקבת הגברים מוסבר בטיגון בשמן שאינו רווי או מכיל שומן טרנס. אלא שלא ברור לי על מה זה נסמך היות וכמות העמילן דומה בכל סוגי אכילת תפוחי האדמה. את השפעת צריכת תפוחי האדמה בכל צורות הבישול מיחסים החוקרים לעומס גליקמי גבוה שקשור בעמילן (מדידה שמשקפת כיצד מנה של מאכל משפיעה על ריכוז הגלוקוזה בגוף – הכפלת מספר הגרמים של פחמימות במאכל במדד הגליקמי הספציפי לאותו מאכל מחולק ל- 100). עומס גליקמי לאחר האוכל קשורה בהפרעה בתיפקוד האנדותל, בעקה חימצונית ובדלקת שקשורים בהתפתחות של יל"ד. הסבר נוסף קושר צריכת תפוחי אדמה בעלייה במשקל שגם הוא מעלה את הסיכון ליל"ד. אני מתייחס בספקנות גדולה ביותר לממצאי מחקר זה למרות שבו נכלל מספר גדול של משתתפים. איך ניתן לסמוך על דיווחים אישיים של כמות צריכת דווקא של תפוחי אדמה. אני צורך תפוחי אדמה ואין לי כל מושג כמה פעמים וכמה מנות צרכתי ומה היה גודל המנה. במאמר המערכת מציין הכותב בצדק שיש להתייחס לסוג המזון והרכבו במחקרים כאלו ולא על פריט תזונתי יחיד. תוצאות מחקר זה הם בניגוד מוחלט להמלצת Institute of Medicine and the US Department of Agriculture על הכללתו כמזון בריא ביחד עם פירות וירקות.