מטרת המחקר שבוצע ע"י חוקרים מארה"ב, שוויץ ושוודיה היתה לבדוק את היעילות של קמח מלא בהשוואה לקמח לבן על מבנה הגוף, על לחץ הדם ועל גורמי סיכון CV אחרים באנשים עם משקל עודף או שמנים. המחקר היה אקראי, כפול-סמיות, מבוקר מסוג crossover ונערך בקרב 40 אנשים עם משקל עודף או שמנים משני המגדרים עד גיל 50 ללא כל היסטוריה של CVD. שני סוגי הקמח סופקו למשך שתי תקופות של 8 חודשים עם תקופת הפסקה בין שני סוגי התזונה. מרכיבי התזונות היו מתואמים פרט להכללת או קמח מלא או קמח לבן. הבדיקות כללו מדידת לחץ הדם, הרכב הגוף, שומני הדם ואדיפונקטין וכן כללו סמני דלקת ורמת הגלוקוזה. את המחקר סיימו 33 משתתפים (6 גברים ו – 27 נשים בגיל ממוצע של 39, BMI ממוצע 33.1). לחץ הדם הדיאסטולי ירד באופן מובהק ב – 5.8 ממ"כ לאחר תזונת הקמח המלא לעומת 1.6 ממ"כ בתזונת הקמח הנקי (ירידה אחרונה זאת לא מובהקת). נמצאה ירידה מובהקת ברמת האדיפונקטין בתזונת הקמח המלא לעומת הקמח הלבן. הירידה בלחץ הדם הדיאסטולי היתה בקורלציה מובהקת עם ריכוז האדיפונקטין במחזור הדם. נמצאה ירידה ניכרת במשקל, באיבוד השומן, בלחץ הדם הסיסטולי, בכולסטרול הכללי וב – LDL ללא כל הבדל בין שני סוגי המזון.
Kirwan JP, Malin SK, Scelsi AR, et al. A whole-grain diet reduces cardiovascular risk factors in overweight and obese adults: A randomized controlled trial. J Nutr. 2016;146:2244-2251.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שתזונה עשירה בקמח מלא הורידה את לחץ הדם הדיאסטולי יותר ב – 4.2 ממ"כ מאשר התזונה עם קמח לבן מעבר לשינוי שניתן לייחס לירידה במשקל. במחקרי אוכלוסיות נמצא ששיפור זה מתבטא בהורדה של 40% בסיכון לתמותה משבץ מוחי, בהורדת התמותה כלילית או מחלות וסקולריות אחרות בסביבות 30%. המנגנון שמעורב בהשפעה הטובה של קמח מלא אינו ברור עדיין. יש הטוענים שקמח מלא מגביר את התגובה הווסקולרית, אחרים מניחים שהירידה בלחץ הדם הדיאסטולי משפרת את תיפקוד האנדותל. במחקר CARDIA נמצא שלכלכלה עתירת קמח מלא יש השפעה הפוכה על מולקולות ההידבקות התאיות שמצביעות על הפרעה בתיפקוד האנדותל ועל מחלה CV תת-קלינית. במחקר הנוכחי נמצאה קורלציה בין רמת האדיפונקטין בפלסמה ובין לחץ הדם הדיאסטולי. חלבון זה שמופרש מהאדיפוציטים מגן מפני מחלות מטבוליות ו – CVD כאשר רמות נמוכות שלו קיימות בהשמנה ובמחלה כלילית וקשורות בעליית לחץ הדם ובהפרעה בתגובת כלי הדם. במחקר הנוכחי נמצא שרמת האדיפונקטין נשמרת ע"י תזונה עתירת קמח מלא ויורדת בתזונת קמח לבן שבלטה בעיקר לאור ירידה דומה במשקל ובשומן בשני סוגי התזונה. ממצא זה תומך בהנחה שהקשר של לחץ הדם ו – CVD עם כלכלה עתירת קמח מלא הוא ע"י מנגנון נוגד דלקת אם כי התרכובת או התרכובות שתורמת לוויסות לחץ הדם ע"י קמח מלא אינה ידועה עדיין. לא ברור גם האם למרכיב ספציפי בקמח המלא (במחקר הנוכחי הוא היה מורכב מקמח חיטה ואורז) יש השפעה לטובה היות ובמחקרים אפידמיולוגיים לא נמצא שסיבים הורידו את הסיכון לשבץ מוחי. נתונים אחרים מניחים שקמח מלא מוריד את שומני הדם בעיקר כולסטרול אבל ממצא זה נמצא לאחרונה רק בקמח מלא משיבולת שועל (קוואקר). אין המחברים יכולים להגיע למסקנה שהממצאים במחקר הנוכחי נבעו מכלכלה עתירת קמח מלא בגלל ירידה בכל מרכיבי שומני הדם ע"י שני סוגי הכלכלה ולכן הם מניחים שהממצאים החיוביים נבעו מטבעה והשפעתה של כלכלה מבוקרת ומהירידה במשקל.