מטרת המטה-אנליזה שבוצעה ע"י חוקרים מסין וגרמניה היתה לבדוק השפעת מטפורמין על לחץ הדם באנשים ללא סוכרת במחקרים אקראיים ומבוקרים פלצבו. נכללו 4,113 משתתפים שנאספו מ – 26 מחקרים. נמצאה השפעה מובהקת של מטפורמין בהורדת לחץ הדם הסיסטולי (הורדה של 1.98 ממ"כ) ולא של הדיאסטולי. בעיבוד לתת-קבוצות נמצא שהשפעת מטפורמין על לחץ הדם הסיסטולי היתה באנשים עם הפרעה בסבילות לגלוקוזה או בשמנים (BMI שווה או מעל 30) ועם ירידה ממוצעת של 5.03/3.00 ממ"כ. הורדת לחץ הדם ע"י מטפורמין באלו ללא IGT או השמנה לא היתה מובהקת.
Zhou L, Liu H, Wen X, et al. Effects of metformin on blood pressure in nondiabetic patients: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Hypertens. 2016 Sep 7. [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
ההתעניינות בהשפעת מטפורמין על לחץ הדם התעוררה בגלל הניסיונות למניעת סוכרת ע"י טיפול בו. במחקרים קודמים נמצא שטיפול במטפורמין באנשים ללא סוכרת הוריד את לחץ הדם, את ה – BMI ושיפר את מאזן השומנים בדם אבל ללא כל השפעה על הסיכון הקרדיו-וסקולרי. המנגנון שקשור בהשפעת מטפורמין על לחץ הדם אינו ברור לגמרי. אחת האפשרויות היא שמטפורמין מוריד את התנגודת לאינסולין שהיא ליבת התסמונת המטבולית שקשורה גם ביל"ד, השמנה, דיסליפידמיה והיפרגליקמיה. קיימת ראיה שהתנגודת לאינסולין מפעילה את המערכת הסימפתטית, מעלה את הספיגה מחדש של נתרן ואת תפוקת הלב, מגבירה את התכווצות כלי הדם ומעלה את לחץ הדם בעיקר הסיסטולי. ממצאים אלו מסבירים את הממצא במטה-אנליזה הנוכחית שהורדת לחץ הדם ע"י מטפורמין היתה מובהקת רק באנשים עם IGT או השמנה. לא ידוע לי אם קיימות עבודות שמראות השפעת מטפורמין על לחץ הדם בחולי סוכרת. מכל מקום, יש להתייחס לממצאי המטה-אנליזה בזהירות היות ואף מחקר שנכלל בה לא תוכנן לבדוק השפעת מטפורמין על לחץ הדם והסתמכות על מדידות לחץ הדם רק במרפאה.