מטרת המחקר הצרפתי היתה לבדוק את הקשר בין כאב ראש בחולי יל"ד לבין תמותה מכל סיבה ותמותה קרדיו-וסקולרית ושבץ מוחי. נכללו במחקר 1,914 חולי יל"ד שחולקו לאלו עם וללא כאב ראש ול – 3 סוגי כאב ראש – מיגרנה, כאב ראש כל יום וכאבי ראש אחרים. בעיבוד רגרסיבי רב-משתנים נמצא שניתן לנבא את ההשפעה של כל 3 סוגי כאב הראש ע"י מגדר (נשים), לחץ הדם הדיאסטולי, ללא סוכרת, יל"ד משני ומגמה לרטינופתיה חמורה. לאחר מעקב של 30 שנה היו 1,076 פטירות מהם, 580 מסיבה קרדיו-וסקולרית ו – 97 משבץ מוחי חד. במודל COX רב-משתנים תוך תקנון לערפלנים נמצאה תמותה מכל סיבה נמוכה יותר (יחס סיכון לא מובהק של 0.80) ושל תמותה קרדיו-וסקולרית (יחס סיכון של 0.80 מובהק) אבל לא של שבץ מוחי בחולים שסבלו מכאב ראש. ל"כאב ראש יום יומי" היתה פרוגנוזה טובה יותר מאשר "כאבי הראש האחרים" (לא מובהקת). ומסקנת החוקרים היתה של"כאבי ראש יום יומיים" יש השפעה פרדוקסלית בהורדת שיעור התמותה הכללית והקרדיו-וסקולרית".
Courand PY, Serraille M, Girerd N, et al. The Paradoxical significance of headache in Hypertension. Am J Hypertens. 2016 Apr 19. [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
הבאתי מחקר זה כדי להראות עד כמה מחקר זה שמחבריו ללא כל בסיס וללא כל בירור יסודי של הסיבות האמיתיות לכאב הראש של מטופליהם מסוגלים לעסוק בלהטוטים סטטיסטיים ולהוציא מסקנות. קיימים גם כיום רופאים במספר ארצות (כולל מחברי המחקר הנוכחי שהיו מננסי ומליון בדרום צרפת) שעד היום מתייחסים לכאבי ראש יום יומיים כנגרמים ע"י יל"ד ורבים ממטופליהם נוטלים או מוסיפים תרופות בעצמם כדי "להוריד את לחץ הדם" וכאב הראש. צעיר הייתי וגם זקנתי ואיני יכול לספור את אלפי חולי יל"ד אם לא יותר מכך, שהגיעו אלי בגלל כאב ראש עם וללא יל"ד. בנטילת אנמנזה ובבדיקה גופנית מתברר שרובם נבעו ממה שמכונה "כאב ראש ממתח" או מכאבים רדיקולריים מחוליות הצוואר בגלל יציבה או ישיבה בלתי נכונים או ממאמץ גופני בהרמת משא. אני מתייחס כמובן ליל"ד קל-עד- בינוני ואפילו יותר גבוה וכמובן לא לאלו הבודדים ביותר בפרקטיקה של רופא המשפחה שסובלים מאנצפלופתיה היפרטנסיבית ומופנים לאישפוז. עד כמה מגוחכים החוקרים בהכללת רטינופתיה חמורה כחיזוי לתמותה ביחד עם גורמים שכיחים ורגילים כמו לחץ דם דיאסטולי, מגדר נשי והיעדר סוכרת . כמה חולי יל"ד שמגיעים אלינו למרפאה אתם מכירים שסובלים ממצב זה? האם ניתן בכלל לכלול במחקר אחד יל"ד "רגיל" עם וללא פגיעות באברי מטרה ביחד עם חולי יל"ד עם רטינופתיה חמורה? אני מתפלא שז'ורנל כ"כ מכובד כמו Am J Hypertens היה מוכן לקבל פסוידו- מחקר זה.