מטרת המחקר שבוצע בקבוצה של Kario ביפאן היתה להשוות שחזורים קצרי-טווח וארוכי-טווח של מדידה אוטומטית במרפאה ללא נוכחות איש צוות, מדידות רגילות במרפאה ומדידות עצמאיות בבית. במחקר הקליני הרב-מרכזי נכללו חולי יל"ד מטופלים תרופתית שעברו מעקב של שנה אחת. האינטנסיביות של המחקר היתה עקבית לאורך כל תקופת המחקר. ההבדלים בממוצע לחץ הדם בין הבסיס וחודש לאחר מכן, ולאחר שנה היו נמוכים מ – 1.5 ממ"כ בעוד שסטיות התקן של ההבדלים בין המדידות בבית, במדידה אוטומטית ומדידה רגילה במרפאה למרווח של שנה אחת היו 7.7, 14.5 ו – 15.3 ממ"כ בהתאמה. מקדם ההשתנות בלחץ הדם בבית לעומת במדידות האוטומטיות היה נמוך יותר באופן מובהק בכל החולים גם לאחר מרווח של חודש או שנה. מקדמי ההשתנות החלקיים בלחץ הדם בבית לאחר חודש היו גבוהים יותר באופן מובהק מאשר המדידות הרגילות במרפאה. למרות זאת, הקורלציות התקבצו לרמה מתונה בלי קשר למידע על לחץ הדם כאשר נבדק המרווח של שנה אחת. התוצאות אושרו גם לאחר עיבוד לחולים שטופלו באותה שיטה (167 חולים).
Asayama K, Ohkubo T, Rakugi H, et al; Japanese Society of Hypertension Working Group on the COmparison of Self-measured home, Automated unattended office, Conventional attended office blood pressure (COSAC) study. Direct comparison of the reproducibility of in-office and self-measured home blood pressures. J Hypertens. 2021 Oct 5. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שמקדם השונות של לחץ הדם בבית היה הנמוך ביותר ואחריו מדידה אוטומטית של לחץ הדם במרפאה ללא נוכחות, ומדידת לחץ דם רגילה במרפאה ללא כל השפעה של מרווחי חודש אחד או שנה אחת ולמרות שימוש באותו מכשיר Omron HEM-907 בבית ובמרפאה ללא ועם נוכחות. אותה תכנית הטיפול הבסיסית בקרב 167 משתתפים בהם הטיפול ביל"ד הוגדרה ע"י המינונים היומיים לא השפיעה על השחזור לאחר שנה אחת ונמצאה בכל החולים כאשר שינויים במינון היומי תוך המעקב נלקחו בחשבון בשימוש במודלים רבי-מישתנים ומתוקננים. יכולת השחזור הגבוהה ביותר של לחץ הדם בבית נתמכה גם בעיבודיי קורלציה למרווח של חודש אחד. מצד שני, מקדמי הקורלציה בין ביקור 1 ו – 3 התכנסו לרמה מתונה למרות המידע על לחץ הדם. כאמור לעיל, שיחזור לחץ הדם בבית שהיה גדול יותר בהשוואה למדידה אוטומטית ללא נוכחות בהשוואה למדידות הרגילות במרפאה גם באלו עם תכנית טיפולית דומה יכול להפחית את יעילות המדידה האוטומטית היות ומדידה אוטומטית מחמירה דורשת זמן ולכן פחות ברת ביצוע בהשוואה למדידת לחץ דם רגילה במרפאה. מכל מקום, יש להדגיש שמדידת לחץ הדם במרפאה היא גרועה למרות ההנחיות המומלצות. ישימות של מדידת לחץ הדם הרגילה במרפאה יכולה להיות מוגזמת בגלל הזמן הקצר שמוקדש לה. עלינו להיות זהירים היות והמדידה אינה מבוצעת בצורה בלתי תקינה ומדוייקת. מדידת לחץ הדם האוטומטית במרפאה דורשת סביבה מתאימה. לפני שנים קיבלתי ממחקר מגרמניה מכשיר גשום למדידה אוטומטית של לחץ הדם שבו בוצעו מדידות לחץ הדם כל דקה במשך 10 דקות ונרשמו על פלט של נייר. לחץ הדם מיד לאחר ההתקנה כאשר עוד שהיתי בחדר הנפרד היה לרוב גבוה (תסמונת החלוק הלבן) וירד בהדרגה לערכים תקינים לאחר שעזבתי את החדר. הבעייה היא שלרוב לא ניתן לבודד את הנבדק בחדר בודד שאינו מצוי במרבית המרפאות.