מטרת המחקר שבוצע בברזיל היתה לבדוק את החשיבות הפרוגנוסטית ע"י פרמטרים של לחץ דם בבית בחולים עם יל"ד עמיד לטיפול ביחס ללחץ הדם במרפאה וב- ABPM. נכללו במחקר 333 חולים עם יל"ד עמיד לטיפול שעברו ABPM ומדידות בבית בבסיס (לפני נטילת התרופות בבוקר בין 06:00 ל – 10:00) והיו במעקב חציוני של 5.6 שנים. נקודת הסיום הראשונית היתה מכלול כל האירועים ה – CV, תופעות לוואי גדולות ותמותה מכל סיבה ומסיבה CV. הקשר בין המדידות בבית (ממוצע כללי, בוקר וערב שעברו עיבוד רציף כמישתנים דיכוטומיים). תוך המעקב היו 48 אירועים CV (42 חמורים) ו – 43 אירועי תמותה מכל סיבה (26 CV). הפרמטרים הרציפים של לחץ הדם הביתי היו קשורים האופן מובהק בסיכונים גדולים יותר של תוצאי האירועים עם יחס סיכון שנע בין 1.7 ל – 2.1 לאחר תיקנון ללחץ הדם במרפאה ובניטור האמבולטורי. בעיבוד דיכוטומי נמצא שלחץ דם ביתי שאינו מאוזן היה קשור באופן מובהק בסיכון גדול יותר לכל התוצאים פרט ללחץ הדם הביתי בערב. לחץ הדם הביתי בבוקר היה קשור עם הסיכונים הגבוהים ביותר. הפרמטרים של לחץ הדם הביתי שיפרו את הבחנת הסיכון עד 42% בדומה לאלו שהתקבלו מניטור אמבולטורי פרט לתמותה מכל סיבה ותמותה CV, שבו ניטור אמבולטורי של לחץ הדם הראה שיפור גדול יותר מאשר לחץ הדם הביתי.
Cardoso CRL, Salles GF. Prognostic Impact of Home Blood Pressures for Adverse Cardiovascular Outcomes and Mortality in Patients With Resistant Hypertension: A Prospective Cohort Study. Hypertension. 2021 Sep 27: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
מחקר פרוספקטיבי זה הוא הראשון שחקר את החשיבות הפרוגנוסטית של פרמטרים של לחץ דם ביתי בחולי יל"ד עמיד לטיפול. במחקר יש 2 ממצאים עיקריים שהם רלבנטיים קליניים אפשריים. ראשית, הוא מראה שלחץ הדם הביתי, בעיקר ממוצע לחץ הדם בבוקר היה סמן מובהק לסיכון ה – CV ולתמותה, שניהם בעיבוד רציף של רמות לחץ דם מאוזנות לעומת לא מאוזנות תוך שימוש בנקודות החיתוך המסורתיות (שווה או מעל 135/85) או החדש (שווה או מעל 130/80 ממ"כ). שנית, הוא מראה שלחץ הדם הביתי יכול לשפר את הבחנת הסיכון טוב יותר ממודל סטנדרטי של גורם סיכון שכולל לחץ הדם במרפאה. השיפור היה שקול למה שנמצא בניטור האמבולטורי לתוצאים ה – CV אבל נמוך יותר מהתוצאים של התמותה ע"י הניטור האמבולטורי. מספר מחקרים ארוכי-טווח קודמים (בעיקר בקבוצה של Kario מיפאן) הראו שערכי לחץ דם גבוהים בעיקר בבוקר הם חזאים טובים לאירועים CV ותמותה מאשר לחץ הדם במרפאה. רק מחקר אחד ארוך-טווח בדק את הערך הפרוגנוסטי של מדידת לחץ הדם בבית לפי פנוטיפים שונים של יל"ד עמיד לטיפול. במחקר שבו נכללו 470 חולי יל"ד שנטלו לפחות 3 תרופות נמצא ש – 73 ( 15.5%) מהנבדקים סבלו מיל"ד ממוסך שאינו מאוזן במדידות ביתיות שהיה קשור בסיכון מוגבר יותר לתמותה CV מאשר אלו עם לחץ דם מאוזן במרפאה ובבית (147 חולים). מצד שני, במחקר זה נכללו אנשים שהשתמשו ב – 3 תרופות לפחות עם איזון במרפאה שלפי ההגדרה אינם נחשבים כסובלים מיל"ד עמיד לטיפול. יתרה מכך, רק 67% מכלל המשתתפים השתמשו בדיורטיקה ופחות ממחציתם נטלו טיפול אופטימלי עם דיורטיקה, חסמי תעלות הסידן ונוגדי רנין-אנגיוטנסין. בשנים שאני טיפלתי ביל"ד עד לאחרונה עברו כולם ABPM בשלב ראשון לאבחנה של יל"ד ודפוסיו ביום ובלילה. כל המעקב נעשה ע"י ממוצע מדידות ביתיות שנערכו במשך 4 ימים בבוקר ובערב. מדידות אלו אם נערכות נכון ובמכשיר מתוקף יכולות להיות תחליף טוב גם לאבחנה וגם לטיפול באותם מקומות שלא ניתן לבצע ABPM אפילו פעם אחת.