מטרת המחקר שבוצע בתושבים מקהילה באיזור כפרי ביפאן במסגרת מחקר Ohasama היתה לבדוק את הקשר בין סוגי יל"ד והמטבוליזם של הגלוקוזה. נכללו במחקר 646 תושבים (גיל ממוצע 62.4) ללא טיפול ביל"ד וללא היסטוריה של סוכרת שעברו מבחן העמסת סוכר. סוגי יל"ד (ללא יל"ד, יל"ד סיסטולי בדיד, יל"ד דיאסטולי בדיד ויל"ד סיסטולי-דיאסטולי) הוגדרו על בסיס מדידות בבית ובמרפאה. מדדי הקשר עם רמות הגלוקוזה לא היו שונים בין תתי סוגי יתר לחץ הדם במדידות בבית בבוקר. משתתפים עם יל"ד סיסטולי בדיד במדידות ביתיות בערב היו עם ממוצע רמת הגלוקוזה גבוהה יותר בהעמסה לאחר 120 דקות ועם תנגודת לאינסולין גדולה יותר באופן מובהק בהשוואה לאלו ללא יל"ד. משתתפים עם יל"ד סיסטולי-דיאסטולי במרפאה היו עם רמות גלוקוזה גבוהות יותר לאחר 0, 30, 60 ו – 120 דקות ועם תנגודת גדולה יותר לאינסולין באופן מובהק בהשוואה לאלו ללא יל"ד.
Tatsumi Y, Satoh M, Asayama K, et al. Association of home and office systolic and diastolic hypertension with glucose metabolism in a general population: the Ohasama study. J Hypertens. 2022 Jul 1;40(7):1336-1343.
הערה
במחקר הנוכחי נמצא שאנשים עם יל"ד סיסטולי בדיד בערב ועם יל"ד סיסטולי-דיאסטולי במרפאה וללא כל טיפול ליל"ד או לסוכרת סובלים מרמות גבוהות יותר של גלוקוזה ותנגודת לאינסולין מאשר אנשים ללא יל"ד בערב או במרפאה. מצד שני, לחץ הדם שנמדד בבית בבוקר לא היה בקשר ברור עם המטבוליזם של הגלוקוזה. לכן, אנשים עם יל"ד סיסטולי בדיד בערב או עם יל"ד סיסטולי-דיאסטולי במרפאה מהווים מטרה לטיפול ומניעת מהחלה CV בעתיד. יתרה מכך, למרות שמדידת לחץ הדם המומלצת היא בבוקר יותר מאשר בערב נראה שחשוב גם למדוד את לחץ הדם בערב לגילוי מוקדם של קיום משולב של יל"ד וסוכרת. במחקרים מועטים נבדק הקשר בין לחץ הדם בערב והמטבוליזם של הגלוקוזה. הסיבה העיקרית היא שלמדידות בבוקר יש יכולת שיחזור גדול יותר וכושר חיזוי גבוה יותר למחלה CV עתידית מאשר בערב. המנגנונים האפשריים הם ראשית, השפעת ארוחת הערב היות ולחץ הדם בערב נמדד לאחר מכן לפני ההליכה לשינה, הריכוז הגבוה של גלוקוזה שנוצר בגלל התנגודת לאינסולין מעלה את הלחץ האוסמוטי החוץ-תאי ואת נפח הדם ולכן מעלה את לחץ הדם. בנוסף, ארוחת הערב גורמת לעלייה גדולה של אינסולין שנגרמת ע"י התנגודת לאינסולין שמפעילה את המערכת הסימפתטית ואת הגברת הפרשת הרנין. לכן, לא ניתן למנוע את השפעת ארוחת הערב על לחץ הדם לפני השינה. שנית, דחק במשך היום יכול להיות גורם מבלבל. השיחרור של קטכולאמינים בגלל דחק בשעות היום מעלה גם את לחץ הדם וגם את רמת הגלוקוזה. גם הפרעה אנדותליאלית בגלל טרשת העורקים והעיצוב מחדש הואסקולרי שנגרם ע"י לחץ דם גבוה מעלה את התנגודת לאינסולין. זהו המנגנון העיקרי של סוכרת בעקבות יל"ד שקיימת ללא קשר לשעות היום. בנוסף, המנגנון יכול לקרות ההיפך. רמה גבוהה של אינסולין ורמה גבוהה של גלוקוזה בדם גורמים לטרשת עורקים ולעיצוב מחדש ווסקולרי שמוביל ליל"ד. היות לחץ דם סיסטולי בדיד סימון לטרשת מתקדמת יש למנגנון זה משמעות קלינית.