מטרת המחקר שבוצע בברזיל היתה לבדוק את ההשערה שלצריכת מלח יש השפעה ישירה מתווכת-BMI על הלחץ הסיסטולי והדיאסטולי. בעיבוד נכללו נתונים מ – 9.028 משתתפים (בגיל 34-75ף 36.6% נשים). בדיקת הפרשת הנתרן בוצעה באיסוף של 12 שעות. מקדמי ביטא סטנדרטיים בנורמוטנסיביים הראו השפעה ישירה ומובהקת ומתווכת- BMI בגברים ונשים של נטילת מלח על הלחץ הסיסטולי והדיאסטולי. מצד שני, בחולי יל"ד לא נמצאה כל השפעה ישירה או בלתי ישירה ומובהקת של השפעת צריכת מלח על הלחץ הסיסטולי והדיאסטולי.
Chagas SF, Zaniqueli D, Baldo MP, et al. The association between salt intake and blood pressure is mediated by body mass index but modified by hypertension: The ELSA-Brasil study. J Hum Hypertens. 2022 Jun 25. Epub ahead of print.
הערה
הממצאים העיקריים של המחקר הנוכחי הראו שצריכת מלח מוגברת היא גדולה יותר במבוגרים שמנים ושהקשר בין צריכת המלח ורמות לחץ הדם מתווך חלקית ע"י BMI וקיימים דפוסים שונים בין מבוגרים ללא ועם יל"ד. לדוגמא, צריכת מלח באנשים עם משקל תקין היא דומה בין אנשים עם וללא יל"ד בעוד שבמבוגרים עם משקל עודף או השמנה צריכת המלח היא גדולה יותר בחולי יל"ד בהשוואה לאלו ללא יל"ד. הקשר בין צריכת מלח באנשים ללא יל"ד ולחץ הדם הוא גם ישיר וגם מתווך-BMI בעוד שבחולי יל"ד להשפעת צריכת מלח אין כל השפעה ישירה או מתווכת-BMI על רמות לחץ הדם. בהתבסס על ממצאי מחקר זה ניתן בתחילה להניח שיש להתייחס לאנשים גם ללא יל"ד לגבי גורמי הסיכון הקלאסיים. למעשה, מחלה CV היא הגורם מספר 2 לתמותה CV בעולם המערבי. כך שקיימת חשיבות למניעה ראשונית ע"י הורדת צריכת המלח וגם לשמר את משקל הגוף כפי שנמצא במחקר הנוכחי ואת גורמי הסיכון האחרים למניעת החשת העלייה בלחץ הדם עם הגיל. מצד שני, ממצאי מחקר זה אינם שוללים התייחסות חולי יל"ד לצריכת מלח ולעלייה במשקל. תוצאות מחקר זה מוגבלים להשפעת מלח על רמות לחץ הדם. ידוע כבר שצריכת מלח גדולה יכולה להחיש את נוקשות העורקים, להגדיל את מסת החדר השמאלי, להוריד את תיפקוד הכליות, להעלות את הסיכון לסרטן בקיבה והשפעות אחרות יכולים להיות תלויות או בלתי תלויות בהשפעת מלח על לחץ הדם. ירידה בצריכת מלח משפרת את התחלואה והתמותה ה – CV בחולי יל"ד ובאלו ללא יל"ד.