מטרת מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי היפאני היה לבדוק את ערכי לחץ הדם הפרוגנוסטייים ל אירועים CV ראשונים בחולי סוכרת מסוג 2. נכללו בעוקבה 1,082 חולי סוכרת מסוג 2 (47% נשים, גיל חציוני 65) ללא היסטוריה של סיבוכים וסקולריים גדולים. לחץ הדם נמדד 3 פעמים בבוקר ובערב במשך 14 ימים עוקבים. נקודת הסיום הראשונית היתה הסיכון לאירוע ה – CV הראשון. נקודת הסיום הראשונית אירעה בקרב 119 חולים (15.7 ל-1.000 חיים אדם) תוך ממוצע של 7 שנות מעקב. יחס הסיכון המתוקנן של הלחץ הסיסטולי בבוקר ובערב לאירועים CV היה 1.12 בבוקר ו – 1.19 בערב (שניהם מובהקים) מתוקנן ע"י מגדר, משך הסוכרת, BMI, המוגלובין מסוכרר, LDL, עישון ושימוש בתרופות נגד יל"ד. ערכי החתך של מרב לחץ הדם לאירוע היה 150 ממ"כ בבוקר ו- 157 ממ"כ בערב (שניהם מובהקים) עם יחס סיכון מובהק של 2.30.
Hata S, Ushigome E, Yoshimura T, et al. Maximum home blood pressure and cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes: KAMOGAWA-HBP study. J Hypertens. 2022 Dec 1;40(12):2430-2437.
הערה
הממצא העיקרי במחקר זה הוא שכל עלייה של 10 ממ"כ בלחץ הסיסטולי המרבי היתה קשורה בסיכון גדול יותר של 12-19% לאירועים ה – CV הראשונים. יתרה מכך, חלוקת החולים לשתי קבוצות בהתאם לערכי החתך הראתה שקבוצת הלחץ הסיסטולי המרבי (150 ממ"כ בבוקר ו- 157 ממ"כ בערב) סבלה מאירועים CV כפולים מאלו בקבוצת לחץ הדם הנמוך המרבי. הירידה שנצפתה בשנים האחרונות באירועים ה- CV בחולי סוכרת נובעת כנראה משיפור איזון לחץ הדם שהוא גורם סיכון חזק למחלה CV טרשתית. לכן, יש צורך למדידות לחץ דם ביתיות שלהן יכולת חיזוי גדול לנזק לאברי מטרה ולסיכון העיקר לשבץ מוחי. כידוע, שיעורי השבץ המוחי היו נמוכים יותר בחולי סוכרת מסוג 2 בגלל טיפול נמרץ בלחץ הדם ולא בגלל איזון הסוכרת במחקר .ACCORD-BP אירועים CV מתרחשים לרוב בבוקר ודווח ש"קפיצת" לחץ הדם בבוקר קשורה בתוצאים כליליים בקרב קשישים מטופלים תרופתית עם אפיון של dipper. גורמים רבים דווחו כמשפיעים על לחץ הדם כולל נסיבות (מרפאה או בית), שיטות מדידת לחץ הדם, המכשירים, הזמן, קפה ואלכוהול, עישון, צריכת מזון ופעילות גופנית. יתרה מכך, באחד המחקרים היפאניים היתה ההנחה ששונות בלחץ הדם מושפעת מגורמים רבים כולל מדופק לדופק, מיום ליום, מעונת השנה ומהשנים. כל אלו יכולים לגרום ל"קפיצה" דינמית של לחץ הדם ואירועים CV. לחץ סיסטולי מרבי גבוה יותר תוך שימוש של לחץ הדם בין יום ליום בבית נמצא כקשר בפגיעה באברי מטרה אפילו באנשים עם לחץ דם נמוך מ – 135/85 ממ"כ. חוקרים אלו דיווחו גם על קשר בין לחץ הדם הביתי ונפרופתיה או נוקשות העורקים תוך שימוש במהירות גל הפעימה בעורק התרדמה ובעורק הפמורלי. חשיבותו של מחקר זה הוא שלחץ הדם המרבי הביתי הוא חזאי שימושי של התוצאים ה – CVולכן התוצאות מניחות שלחץ הדם המרבי ולא ממוצע לחץ הדם הוא סימן חשוב לחיזוי אירועים CV גם לשימוש יום-יומי לקלינאי העסוק.