מטרת המחקר הפרוספקטיבי שבוצע ב – Ohasama ביפאן היתה לבדוק את הקשר בין לחץ הדם האמבולטורי והסיכון ליל"ד ביתי בעתיד באוכלוסייה ללא יל"ד והאם התחשבות בלחץ הדם האמבולטורי ישפר את המודל לחיזוי של 10 שנים לסיכון ליל"ד ביתי שהתפתח במחקר קודם של קבוצה זאת. במעקב נכללו 410 משתתפים (83% נשים, גיל ממוצע 53.6) ללא יל"ד ביתי (שווה או מעל 135/85) או אמבולטורי. תוך מעקב ממוצע של 14.2 שנים אירעו 225 התפתחויות של יל"ד ביתי. יחס הסיכון המובהק להיארעות יל"ד ביתי לסטיית תקן אחת שהיה גבוה יותר בניטור האמבולטורי, היה 1.59 לאחר תיקנון לערפלנים אפשריים כולל הלחץ הסיסטולי הביתי. בעיבוד סטטיסטי נוסף נמצא שהוספת לחץ הדם הסיסטולי האמבולטורי למודל של חיזוי ליל"ד ביתי ל -10 שנים שכלל גם גיל, מגדר, BMI, עישון, הלחץ הסיסטולי במרפאה והלחץ הבסיסי בבית לא היה מובהק. שיפור של קלסיפיקציה חוזרת רציפה ומובהקת ושיפור ההבחנה המשולבת (מובהקת) הראתה שיפור במודל.
Nakayama S, Satoh M, Metoki H, et al. Association between ambulatory blood pressure and risk of home hypertension in a normotensive population: the Ohasama Study. Am J Hypertens. 2022 Oct 30. Epub ahead of print.
הערה
במחקר הנוכחי באוכלוסייה ללא יל"ד נמצא שהסיכון ליל"ד ביתי עולה עם לחץ סיסטולי אמבולטורי גבוה יותר ושניהם יכולים להשפיע אחד על השני לאורך זמן. ההנחה שנמצאה במחקרי "חתך" קודמים היתה שללחץ דם ביתי יש מאפיינים שונים מלחץ דם אמבולטורי. לחץ דם ביתי נמצא קשור חזק עם עיבוי קיר עורק התרדמה בעוד שלחץ דם אמבולטורי קשור חזק עם לקויות CV שקטות. יחס נתרן/אשלגן היה קשור בצורה ברורה יותר עם לחץ ביתי מאשר לחץ אמבולטורי. לחץ דם ביתי בהשוואה קשור יותר מהלחץ האמבולטורי עם מדד מסת החדר השמאלי – סמן למחלה CV. ממצאים אלו מניחים שללחץ הדם הביתי והאמבולטורי יש מאפיינים שונים ומשמעות קלינית שונה. ממצאי המחקר מעלים את ההנחה שלחץ דם אמבולטורי גבוה יכול להשפיע על לחץ דם ביתי גבוה ושהתפתחות של יל"ד ביתי במעקב יכול להיות גורם מתערב בקשר בין לחץ הדם האמבולטורי והסיכון ה – CV. יתרה מכך, לא רק הלחץ הסיסטולי האמבולטורי אלא גם לחצי הדם ביום ובלילה היו קשורים באופן מובהק עם עליה בסיכון להתפתחות יל"ד ביתי חדש ללא כל קשר עם ערכי לחץ הדם הביתי בבסיס. לחץ דם לילי גבוה קשור פעמים רבות ללחץ דם שנשאר מוגבר עד הבוקר ולכן לחץ לילי זה יכול להיות קשור עם הסיכון ללחץ דם ביתי גבוה בבוקר. מומלץ אם כן, לבצע מדידה סדירה של לחץ הדם הביתי באנשים ללא יל"ד עם יל"ד אמבולטורי גבוה ללא קשר עם לחץ הדם הביתי הבסיסי.