מטרת המחקר שבוצע ביוון היה לבדוק את הקשר בין מדדי שונות בלחץ הדם עם פרמטרים מיקרו ומקרו-וסקולריים. במחקר נכללו 344 משתתפים (233 מהם לא טופלו אף פעם/איבחון חדש ו – 111 נורמוטנסיביים). השונות נבדקה ע"י ARV (average real variability) במשך 24 שעות, ביום ובלילה ב – ABPM. נבדק הקוטר המיקרו-וסקולרי של הרשתית ע"י צילומים ספציפיים למדידה זאת. נוקשות העורקים נבדקה ע"י מהירות גל הפעימה, ומדד האוגמנטציה. יחס השונות התת-אנדוקרדיאלית שימש לבדיקת יחס הזילוף של שריר הלב. עובי אינטימה-מדיה של עורק התרדמה נבדק ע"י US. לאחר תיקנון לערפלנים אפשריים נמצא שמהירות גל הפעימה, עובי אינטימה -מדיה של עורק התרדמה היו קשורים כל אחד מהם באופן עצמאי ומובהק במרכיבי השונות של כל המדגם ובחולי יל"ד. בניגוד לכך, רק הפרמטרים של הרשתית ומדד האוגמנטציה באלו ללא יל"ד היו קשורים באופן מובהק עם מרכיבי השונות. לא נמצאה כל קורלציה עם הפרמטרים הווסקולריים והשונות הסיסטולית לאחר תיקנון לערפלנים אפשריים.
Papadopoulou SL, Gkaliagkousi E, Dipla K, et al. Relationship of 24-h ambulatory blood pressure variability with micro and macrovascular parameters and hypertension status. J Hypertens. 2023 Jan 1;41(1):74-82.
הערה
תוצאות מחקר זה מראות דפוס שונה בין שתי הקבוצות של הפנוטיפים ההיפרטנסיביים בהקשר לקשר בין מדדי השונות ופרמטרים מיקרו ומקרו-וסקולריים. רק בנורמוטנסיביים נמצא קשר בין הפרמטרים המיקרו-וסקולריים עם השונות בעוד שבחולי יל"ד שאינם מטופלים נמצא קשר בין הפרמטרים המקרו-וסקולריים והשונות. ניתן להניח שהמנגנון שקשור בהבדל מבוסס על מצב יל"ד. הזרימה הנימית (microcirculation) היא המקום בו מתחוללת המחלה ה – CV בעיקר, אם מתרחשים בה תהליכים דלקתיים. תפקיד חשוב של הזרימה הנימית הוא למנוע תנודות גדולות בלחץ ההידרוסטטי ברמת הנימים שגורמות הפרעות לחילוף הנימי. הנחת החוקרים היא שהזרימה הנימית רגישה יותר לשונות גדולה של לחץ הדם שיכולה להזיק מוקדם יותר מזרמית המקרו (Macrocirculation), אפילו לפני התפתחות של יל"ד. הנחה זאת, יכולה אולי להסביר את הקשר העצמאי של השונות עם זרימת המיקרו אבל לא את זרימת המקרו בקבוצה הנורמוטנסיבית. מצד שני, קיום של ראייה מחקרית קודמת מאפשרת להציע שהפרעה מיקרו-וסקולרית יכולה להתחיל התפתחות פתוגנית ביל"ד ראשוני. קיימת גם האפשרות שהפרעות מיקרו-וסקולריות שנובעות ותורמות להתפתחות של יל"ד יכולות לגרום ל"מעגל קסמים" שבו הזרימה הנימית מתחזקת ותורמת ואף מגבירה את העלייה ההתחלתית בלחץ הדם. ההנחה היא, שבקבוצה שבה יל"ד הוא מבוסס קיימות תנודות חזקות בלחץ הדם בדומה לעלייה בלחץ הדם בפני עצמו. ממצאים אלו של שונות קצרת-טווח בפרמטרים של לחץ דם במשך 24 שעות יכולים לשמש כסמנים מחליפים לאיתור אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לפגיעה תת -קלינית באברי מטרה או להתפתחות יל"ד גם באלו ללא יל"ד.