מטרת המחקר היתה לבדוק את ההמודינמיקה של לחץ דם מוגבר ויל"ד באוכלוסייה בריטית בגיל הביניים עד לגיל הקשיש יותר בתושבים שהשתתפו במחקרי הביובנק הבריטיים. תפוקת הלב, התנגודת הואסקולרית הסיסטמית ויכולת התמתחות האורטה נבדקו ב – MRI לבבי בקרב 31,112 (התמתחות בקרב 21,178) משתתפים (46.3% גברים, גיל ממוצע 63). מרכיבי הגוף כללו את נפח רקמת השומן הויסצרלית ונפח רקמת השומן התת-עורי בבטן בקרב 19,645 משתתפים. משתתפים שהיו עם לחץ דם גבוה יותר ועם תפוקת לב גדולה יותר (גדולה יותר ב – 17.9% בהשוואה (לאלו עם לחץ דם תקין), ותנגודת ואסקולרית סיסטמית גדולה יותר ב 11.4% באלו עם יל"ד בהשוואה לאלו עם לחץ דם תקין. הבדלים אלו השתנו מעט לאחר תיקנון למידת הגוף והשמנה. תרומת תפוקת הלב יחסית לתנגודת הואסקולרית הסיסטמית בלטה באנשים צעירים יותר בהשוואה לתושבים קשישים יותר. התמתחות האורטה ירדה עם הגיל והיתה נמוכה במשתתפים עם לחץ דם גבוה יותר בהשוואה לאלו עם לחץ דם נמוך יותר אבל עם הבדלים גדולים יותר במבוגרים צעירים יותר לעומת מבוגרים קשישים יותר.
Li Y, Chan E, Puyol-Antón E, et al. Hemodynamic Determinants of Elevated Blood Pressure and Hypertension in the Middle to Older-Age UK Population: A UK Biobank Imaging Study. Hypertension. 2023 Sep 7. Epub ahead of print.
הערה
הממצא העיקרי במחקר הנוכחי הוא שבניגוד למקובל שהתנגודת הואסקולרית ההיקפית היא הגורם היחיד לעליה בלחץ הדם וליל"ד נמצא שגם לעלייה בתפוקת הלב יש תרומה לא פחות חשובה כגורמת לעלייה בלחץ הדם וליל"ד. שני אלו ביחד עם התמתחות האורטה תורמים לעלייה בלחץ הדם במבוגרים על פני גיל 45-84. יתרה מכך, גם לגיל יש השפעה בעיקר על תפוקת הלב במבוגרים צעירים יותר ואילו לתנגודת הואסקולרית הסיסטמית יש השפעה גדולה יותר בקרב קשישים יותר. במחקר הנוכחי נמצא שהתמתחות האורטה נמצאת ביחס הפוך בקשר עם לחץ הדם ובתרומה לעלייה בלחץ הפעימה בממוצע לחץ הדם גבוה יותר בהשוואה לאלו עם ממוצע לחץ דם נמוך יותר. יש לציין, שההבדל בהתמתחות האורטה בין אלו עם לחץ דם גבוה יותר לבין אלו עם לחץ דם נמוך יותר ובין אלו עם יל"ד סיסטולי בדיד ואלו עם לחץ דם תקין היה בולט יותר בקבוצה הצעירה יותר לעומת הקשישה יותר. ממצא זה מפתיע היות וקשיות האורטה והעורקים הגדולים עם ירידה בתפוקת הלב נחשב כגורם חשוב מאד לעלייה בלחץ הפעימה וליל"ד סיסטולי בדיד בקשישים. מצד שני, בניגוד לממוצע לחץ הדם שקשור ישירות לתפוקת הלב ולתנגודת הואסקולרית הסיסטמית נמצא יחס שלילי שאינו קווי בין לחץ הפעימה והתמתחות האורטה וגורמים נוספים שמשפיעים על לחץ הפעימה כמו מהירות הזרימה באורטה ושיעור העלייה בלחץ ובזרימה האורטלית. מכל מקום, ממצאי מחקר זה מראים את חשיבות קשיות האורטה בעליית לחץ הפעימה במבוגרים צעירים, ממצא שמתאים לתצפית שקשיות האורטה תורמת ליל"ד סיסטולי בדיד בילדים ובמבוגרים צעירים. יש חשיבות גם למבנה הגוף כאשר מבררים מאפיינים כמו תפוקת בלב והתנגודת הואסקולרית ההיקפית. עלייה בלחץ הדם ויל"ד קשורים כידוע בהשמנת יתר. לכן, יש חשיבות לבדוק האם להשמנה יש תרומה לתפוקת הלב ולתנגודת הואסקולרית הסיסטמית. במחקר זה נמצא קשר שלילי עם תפוקת הלב ונפח רקמת השומן הויסצרלית וקשר חיובי עם נפח השומן התת עורי והתנגודת הואסקולרית הסיסטמית לאחר תיקנון לשטח הגוף. מצד שני, מידת ההשפעה היתה קטנה לתרומת תפוקת הלב והתנגודת הואסקולרית הסיסטמית (או התמתחות האורטה) לעלייה בלחץ הדם וליל"ד לאחר תיקנון לשטח הגוף, נפח רקמת השומן הוויסצרלית ונפח השומן התת-עורי. המגבלה המשמעותית הגדולה ש מחקר זה היא בהסתמכם על מדידות לחץ הדם רק במרפאה ולכן לא ניתן לשלול את השפעת יל"ד של החלוק הלבן וקיום של יל"ד ממוסך והאם ממצאים אלו במדגם בריטי יהיה דומים באוכלוסייה מעורבת זאת גם באוכלוסיות אחרות.