ממצאי מחקרים אלו הוצגו בכנס 2024 של האיגוד האירופי הקרדיולוגי. הגלולה עם שלוש תרופות מכילה שילוב של טלמיסרטן (חסם אנגיוטנסין), אמלודיפין (חסם תעלות הסידן) ואינדפאמיד (דיורטיקה) בשלושה מינונים: רבע, חצי ומינון רגיל. תרופה שמכילה 3 מינונים רגילים קיימת כבר אבל נועדה לטיפול רק בחולים בהם קשה לאזן את לחץ הדם. הגישה החדשה היא לשימוש במינונים קטנים של התרופות כבר בתחילת הטיפול עם יל"ד קל כמו באלו עם רמות גדולות יותר. החברה שמייצרת תרופות אלו הציגה תוצאות של 2 מחקרים שבוצעו במינונים קטנים של 3 תרופות במדינות עם הכנסה נמוכה לעומת אלו עם הכנסה גבוהה.
במחקר VERONICA הוקצו 300 חולים עם יל"ד ממוצע של 151/97 ממ"כ במדידות ביתיות ו – 156/97 במדידות במרפאה לקבלת טיפול משולש ברבע, בחצי ובמינון רגיל או לטיפול רגיל. הטיפול ההתחלתי היה עם אמלודיפין (5 מ"ג) שהועלה ברווחים של חודש עד לאיזון לחץ הדם (נמוך מ – 140/90 ממ"כ). הטיפול המשולש כלל בשלב ראשון אמלודיפין (5 מ"ג) יחד עם לוסרטן (50 מ"ג); אם לחץ הדם לא אוזן כלל המינון בשלב השני אמלודיפין (10 מ"ג, לוסרטן (100 מ"ג) ו – HCTZ (25 מ"ג). יש להפנות לייעוץ של מומחה אם לחץ הדם עדיין לא אוזן. לאחר 6 חודשים נמצאה ירידה ממוצעת ומובהקת של 31 ממ"כ בלחץ הסיסטולי בקבוצת הטיפול המשולש לעומת 26 ממ"כ בטיפול הרגיל. שיעור החולים שלחץ דמם אוזן ( 82% לעומת 72%) ושיעור נמוך יותר של חולים בהם אוזן לחץ הדם הביתי לנמוך מ – 130/80 ממ"כ (62% לעומת 28%). אף חולה לא נטש את המחקר בגלל תופעות לוואי שאירעו ב – 2% בטיפול המשולש וב – 3% בטיפול הרגיל. לאחר 6 חודשי טיפול ירדה רמת האשלגן מתחת ל – 3.5 יותר בטיפול המשולש מאשר בטיפול הרגיל (34% לעומת 18%). יש לציין, שחלק מהרמה הנמוכה של האשלגן נבעה גם מתזונה נמוכת אשלגן בארצות אפריקה. יש גם לציין שאחת הסיבות השכיחות לשיעור הנמוך יחסית של איזון לחץ הדם היא שחולה שלחץ דמו ירד אינו מעלה מיד את מינון הגלולה.
Ojji DB, Salam A, Sani MU, et al. Low-Dose Triple-Pill vs Standard-Care Protocols for Hypertension Treatment in Nigeria: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2024 Aug 31. Epub ahead of print.
הערה:
מחקר נוסף שהוצג במפגש השנתי של האיגוד האירופי לקרדיולוגיה בשם QUADRO שבוצע באיטליה שבדק את השפעת השימוש ב – 4 תרופות (פרינדופריל, אינדאפמיד, אמלודיפין וביסופרולול) נגד יל"ד לחץ דם עמיד לטיפול. נקודת הסיום הראשונית הראתה לאחר 16 שבועות ירידה של 8 ממ"כ ע"י הטיפול ב – 4 תרופות לעומת 3 תרופות כולם בגלולה אחת. נמצאה גם ירידה של 7.5 ממ"כ ע"י 4 תרופות בניטור אמבולטורי בחולי יל"ד עמיד לטיפול. הטיפול בגלולה משולבת 4 תרופות שיפר גם את דבקות החולים בטיפול זה.
יש לציין, שנושא הטיפול ב – 4 תרופות נמצא עדיין בוויכוח. במחקר PATHWAY היתה התרופה הרביעית המועדפת ספירונולקטון שיכולה לגרום לגינקומסטיה ולהיפרקלמיה. הוספת חסם ביטא כתרופה רביעית במחקר QUADRO אינה יעילה כמו הוספת ספירנולקטון אבל היא נרשמת לחולים עם מחלות נלוות ליל"ד כמו בהפרעות קצב, לאחר אירוע לבבי, באי ספיקת לב ובתעוקת חזה.