מטרת המחקר שבוצע במרכז הרפואי של Kario ביפן היתה לבדוק את הקשר בין מדידה אמבולטורית ומדידה עצמית ש לחץ הדם עם סמנים לבביים, כלייתיים וסמנים ביולוגיים טרשתיים במרפאה לסיכון ה – CV. נכללו 1.440 משתתפים שעברו ניטור של לחץ דם במרפאה, ניטור אמבולטורי וניטור עצמי של לחץ הדם. נבדקו הקשרים של כל סוגי מדידות לחץ הדם עם סמנים לפגיעה באברי מטרה כולל הפפטיד הנתריורטי מסוג B (BNP), מדד מסת החדר השמאלי באקו-לב (LVMI), יחס אלבומין קראטינין (UACR) ומהירות גל הפעימה הברכיאלי-קרסולי (baPWV). הלחץ הסיסטולי במדידה עצמית היה בקורלציה מאד חזקה עם BNP (n = 1,435; r = 0.123 vs. r = -0.093, P < 0.001), n = 1,435; r = 0.123 vs. r = -0.093, P < 0.001) (LVMI, (Ln-(UACR (n = 1,435; r = 0.244 vs. r = 0.154, P = 0.010) ו -( Ln-UACR (n = 1,435; r = 0.244 vs. r = 0.154, P = 0.010)) בהשוואה ללחץ הסיסטולי האמבולטורי. בעיבוד קווי רגרסיבי נמצא שרק מדידה עצמית של לחץ הדם היתה קשורה באופן מובהק בפפטיד הנתריורטי ובמדד מסת החדר השמאלי. בעיבוד נוסף נמצא שהוספת מדידת לחץ דם העצמית לרבעון העליון של מדד מסת החדר השמאלי שיפרה את כושר החיזוי באופן מובהק אבל ללא כל השפעה של הוספת הלחץ הסיסטולי האמבולטורי. מצד שני, הוספה של הלחץ האמבולטורי במשך היום שיפרה את כושר החיזוי המובהק של הרבעון העליון במהירות גל הפעימה כולל מדידת לחץ הדם במרפאה ומדידה עצמית של הלחץ הסיסטולי.
Narita K, Hoshide S, Kario K. Relationships of Office, Ambulatory, and Self-measured Blood Pressure With Cardiac, Renal, and Atherosclerotic Biomarkers. Am J Hypertens. 2024 Sep 16;37(10):769-776.
הערה
מחקר זה בדק את הקשר של מדידת לחץ דם אמבולטורית ומדידה עצמית עם סמנים לבביים, כלייתיים וסמנים ביולוגיים של טרשת העורקים במרפאה רגילה. מממצאים אלו מניחים שלמדידה עצמית של לחץ הדם יש קשר מובהק עם סמנים ביולוגיים של הלב ללא כל קשר למדידה אמבולטורית במשך היום. מצד שני, מדידה עצמית שאליה הוסיפו את לחץ הדם האמבולטורי היתה קשורה לסמנים הביולוגיים. השאלה מי משתי שיטות המדידות יעילה יותר לחיזוי הפגיעות באברי מטרה עדיין שרויה במחלוקת. במחקר הנוכחי נמצא ששניהם גם מדידה עצמית של הלחץ הסיסטולי וגם האמבולטורי (ללא כל הבדל במידת הקשר ) קשורים באופן מובהק עם יחס אלבומין/קראטינין ומהירות גל הפעימה ושניהם משפרים את השטח מתחת לעקומה. ממצאי מחקר זה מראים שאין כל הבדל בין לחץ דם אמבולטורי או במדידה עצמית בקשר עם סמנים ביולוגיים לבביים וטרשתיים, אבל מדידה עצמית לבד היתה קשורה עם סמנים ביולוגיים לבביים ללא כל קשר עם לחץ הדם האמבולטורי. אם לוקחים בחשבון מחקרים קודמים ביחד עם ממצאי המחקר הנוכחי ההנחה היא שהמשמעות הקלינית של ABPM ומדידה עצמית של לחץ הדם לחיזוי פגיעה באברי מטרה היא שונה לגבי אברי הגוף השונים. מגבלות המחקר בעיבוד לאחר מעשה של מחקר תצפיתי שכמובן אינו יכול לקבוע סיבתיות, שמרבית המשתתפים היו קשישים ויותר מרבע מהם סבלו מסוכרת שיכולה לשנות את התוצאות.