מטרת המחקר מתויג-פתוח, אקראי לקבוצה שבוצע ב – 600 כפרים בסין בשיתוף חוקרים מאנגליה ואוסטרליה היתה לבדוק תוצאים CV ובטיחותיים. המשתתפים שנכללו היו עם עבר של שבץ מוחי או בגיל 60 ומעלה שסבלו מיל"ד. המשתתפים הוקצו אקראית ביחס של 1:1 לקבוצת ההתערבות שבה השתמשו בתחליף מלח (75% נתרן כלוריד ו – 25% אשלגן כלוריד כמסה) או לקבוצת ביקורת שבה המשיכו המשתתפים לצרוך מלח רגיל (100% נתרן כלוריד). התוצא הראשוני היה שבץ מוחי, התוצאים השניוניים היו אירועים CV גדולים ותמותה מכל סיבה ותוצא בטיחותי – היפרקלמיה קלינית. נכללו במחקר 20,995 אנשים. הגיל הממוצע של כל המשתתפים היה 65.4 ומהם 49.5 נשים, 72.6% היו עם היסטריה של שבץ מוחי ו – 88.4% עם היסטוריה של יל"ד. שיעור השבץ המוחי היה נמוך יותר באופן מובהק בצריכת תחליף מלח מאשר מלח רגיל (29.14 אירועים לעומת 33.65 אירועים ל – 1000 שנות-אדם; יחס סיכון של 0.86) כמו השיעור של אירועים CV גדולים (49.09 אירועים לעומת 56.29 אירועים ל – 1000 שנות-אדם; יחס סיכון מובהק של 0.87) ותמותה (39.28 אירועים לעומת 44.61 אירועים ל 1000 שנות-אדם; יחס סיכון מובהק של 0.88). שיעור תופעות הלוואי החמורות שיוחסו להיפרקלמיה לא היה גדול באופן מובהק עם תחליף מלח מאשר מלח רגיל (3.35 אירועים לעומת 3.30 אירועים ל – 1000 שנות-אדם) – הבדל לא מובהק.
Neal B, Wu Y, Feng X, et al. Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death. N Engl J Med. 2021 Aug 29. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שמשתתפים שמקבלים תחליף מלח סובלים באופן מובהק משיעור נמוך יותר של שבץ מוחי, מפחות תופעות לוואי CV גדולות ומתמותה מכל סיבה בהשוואה לאלו שמקבלים מלח רגיל. ממצאים אלו היו עקביים בכל תתי הקבוצות של המשתתפים. השימוש בתחליף מלח לא היה קשור בתופעות לוואי חמורות וגלויות. ההשפעות הטובות על השבץ מוחי היו בהתאם למנגנון שפועל בהורדת לחץ הדם. השינויים בהפרשת נתרן ואשלגן בשתן היו באותה מידת עקביות של הירידת בלחץ הדם. להורדת הנתרן ותוספת האשלגן היתה השפעה עצמאית להורדת לחץ הדם עם השפעה סינרגיסטית. מהמחקר הוצאו אנשים שדיווחו על מחלת כליות רצינית או על שימוש בתרופות שיכולות להעלות את רמת האשלגן וזאת למרות, שכרבע מהמשתתפים נטלו תרופות שחוסמות את המערכת רנין-אנגיוטנסין שלא פיתחו היפרקלמיה. נתוני מחקר זה מחזקים את הביטחון ביעילות ובבטיחות של הורדת צריכת המלח במניעת אירועים CV ותמותה. ממוצע הפרשת נתרן בשתן בבסיס במשך 24 שעות במחקר הנוכחי היתה 4.3 גרם שהיא מעט גבוהה מהממוצע הנצרך הגלובלי. ממצאי מחקר זה מסיימים אולי את הוויכוח שקיים תקופה ארוכה בהשפעת הורדה בצריכת מלח על התחלואה והתמותה ה – CV. אני מקווה שההנחיות החדשות יסתמכו על תוצאות המחקר ויכללו המלצה לשימוש בתחליפי מלח כרקע להנחיות לטיפול ביל"ד.