מטרת המחקר האמריקאי TRIUMPH (Treating Resistant Hypertension Using Lifestyle Modification to Promote Health) היתה לבדוק השפעת שינוי בסגנון החיים ע"י תזונה נכונה ותרגול על חולי יל"ד עם יל"ד עמיד לטיפול. נכללו במחקר 140 חולים עם יל"ד עמיד לטיפול (גיל ממוצע 63, 48% נשים, 59% שחורים, 31% חולי סוכרת ו21% עם מחלת כליות כרונית) שהוקצו אקראית לתכנית של 4 חודשים לשינוי סגנון החיים שכללה יעוץ תזונתי, טיפול התנהגותי להורדה במשקל ותירגולים או, לפגישה אחת לייעוץ שנקראת SEPA (Standardized Education and Physician Advice). נקודת הסיום הראשונית היתה לחץ הדם הסיסטולי במרפאה. נקודות סיום שניוניות כללו ניטור אמבולטורי של לחץ הדם במשך 24 שעות וסמנים ביולוגיים נבחרים של מחלה CV שכללו רגישות רפלקס הבארו כדי לכמת את השפעתו על מהירות הדופק, השונות בתדירות של מהירות הלב כדי לבדוק את השפעת הוואגוס על מהירות הדופק, הרחבה תלויית-זרימה כדי לבדוק את תיפקוד האנדותל, מהירות גל הפעימה כדי לבדוק את קשיות העורקים ומסת החדר השמאלי לאפיון מבנה החדר השמאלי. לחץ הדם הסיסטולי במרפאה ירד באופן מובהק ב – 12.5 ממ"כ בקבוצת ההתערבות לעומת– 7.1 בבקרה. לחץ הדם הסיסטולי בניטור האמבולטורי ירד באופן מובהק ב – 9.5 ממ"כ לעומת ללא כל שינוי בבקרה. ההתערבות הפעילה שיפרה יותר באופן מובהק את רגישות רפלקס הבארו במנוחה, את השונות בתדירות הגבוהה של מהירות הדופק ואת ההרחבה תלויית-זרימה. לא נמצא כל הבדל בין 2 הקבוצות במהירות גל הפעימה ובמסת החדר השמאלי.
Blumenthal JA, Hinderliter AL, Smith PJ, et al. Effects of Lifestyle Modification on Patients With Resistant Hypertension: Results of the TRIUMPH Randomized Clinical Trial. Circulation. 2021 Sep 27. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שחולים עם יל"ד עמיד לטיפול יכולים לסגל בהצלחה הרגלי תזונה בריאים, לאבד משקל ולשפר את הכושר האירובי ע"י השתתפות בתכנית מובנית שניתנת במערכת שיקום לבבי. שינוי בסגנון החיים שכולל אימוץ של תזונת DASH עם צמצום קלורי, צמצום בצריכת מלח ותרגול אירובי סדיר יכולים להוריד את לחץ הדם באופן מובהק ולשפר סמנים ביולוגיים של מחלה CV. חולים שהיו בקבוצת ההתערבות הורידו את לחץ הדם מעל 12 ממ"כ במרפאה (ב – ABPM ירידה סיסטולית של 6.8 ממ"כ) שהיה גדול יותר מהירידה מעל 5 ממ"כ בבקרה (ב – ABPM ירידה דיאסטולית של 3.6 ממ"כ) למרות ששניהם קיבלו אותן הנחיות לשינוי בסגנון החיים אבל היו צריכים לשנות את הרגלים בעצמם. מרבית החולים בקבוצת ההתערבות (59%) הגיעו ליעד איזון לחץ הדם. מידת הורדת לחץ הדם שנמצאה במחקר זה היתה קשורה בשיפור התוצא ה – CV במחקרים קליניים ע"י טיפול תרופתי והיו גדולים או גדולים יותר מאשר בהתערבויות הקודמות לשיפור סגנון החיים ע"י תרופה אחת או שתיים. במחקר TONE (Trial of Nonpharmacologic Intervention in the Elderly) השיגו רק ירידה של 5.3/3.4 ממ"כ, במחקר ADAPT נמצאה ירידה של 4.1/2.1 ממ"כ לאחר 4 חודשים. במחקר PATHWAY – 2 שנערך בחולים עם יל"ד עמיד לטיפול היתה ירידה סיסטולית ממוצעת בבית של 8.7 ממ"כ בטיפול ע"י ספירונולקטון שעלה על פלצבו, ביסופרולול או דוקסזוסין. קשה להשוות את הממצאים במחקר זה עם תוצאות של דנרבציה כלייתית. ממצאים דומים לממצאי המחקר הנוכחי נמצאו במחקר RADIANCE-HTN TRIO שנערך בקרב חולי יל"ד עמיד לטיפול שבו ירד הלחץ הסיסטולי בדנרבציה סימפתטית כלייתית ע"י US ב – 9.4 ממ"כ ב – ABPM במשך 24 שעות לעומת ירידה של 2.9 ממ"כ בטיפול המזוייף. יתרונו של המחקר הנוכחי הוא שבבדיקת מספר סמנים ביולוגיים של מחלה CV נמצא שיפר מובהק וכמובן שהטיפול בו מנע ביצוע חודרני. מגבלותיו של מחקר זה שהוא בוצע במרכז רפואי יחיד, שמידת ההיענות לא נבדקה במטבוליטים של תרופות בשתן.