מטרת המחקר הרב- מרכזים (ליטא, אנגליה, פולין וסרביה) היתה לסקור דטרמיננטים עצמאיים בעורק התרדמה (עובי אינטימה-מדיה, שטח קיר העורק ומהירות גל הפעימה הקרוטיד-פמורל) בילדים וצעירים (עד גיל 25) עם יל"ד ראשוני. סקר כל המחקרים שנכללו כלל 3,860 (גיל 4-25 מהם 55% בנים) עם יל"ד ראשוני ו – 136 ילדים וצעירים (גיל 5-17 מהם 85% בנים). בקרב 90% ו – 86% מהמחקרים דווח על מהירות גל פעימה גבוהה יותר ועובי אינטימה-מדיה גדול יותר בילדים וצעירים בהשוואה לבקרה – אלו ללא יל"ד. מדדים שונים של לחץ דם היו קשורים באופן חיובי עם מהירות גל הפעימה ב – 92% מהמחקרים בעוד ש- BMI היה קשור רק ב – 31%. עובי אינטימה-מדיה של עורק התרדמה היה קשור במדדי לחץ הדם ב – 50% ועם BMI ב – 25% מהמחקרים. עובי קיר העורק נחקר לתקופה ארוכה והשיפור בו היה קשור בירידה במדדי השמנה מרכזית.
Azukaitis K, Sinha MD, Obrycki Ł, et al; HyperChildNet Working Group 3. Disparities between determinants of impaired vascular structure and function in young people with primary hypertension: a systematic review. J Hypertens. 2022 Jul 1;40(7):1369-1379.
הערה
בסקירות שפורסמו לאחרונה הועלתה ההנחה שיל"ד בזמן הילדות קשור בשינויים בעובי אינטימה-מדיה ומהירות גל הפעימה וקשר זה נמשך עד מחצית החיים. מצד שני, יל"ד ראשוני בילדים וצעירים קשור לעתים קרובות עם מצבים חולניים אחרים כמו הפרעות מטבוליות והשמנה שמשקפים הפרעה נוירו-אימונו-מטבולית שיכולה לכלול השפעות עצמאיות על בריאות העורקים. העיבוד הנוכחי מאשר שיל"ד הוא התורם העיקרי לממצאים של עלייה במהירות גל הפעימה עם תרומה פחותה ובלתי יציבה של ה – BMI. בניגוד לכך, עובי האינטימה-מדיה ושטח קיר העורק מוסברים רק חלקית ע"י יל"ד ו/או BMI שמעלים את ההנחה שהמנגנון של עיצוב מחדש של קיר העורק בילדים וצעירים עם יל"ד ראשוני הוא מורכב יותר ונראה כמשתרע מעבר להשפעות המודינמיות ישירות של לחץ דם מוגבר. הביטוי של נזק וסקולרי בתקופה הקצרה של הילדות ובבגרות הצעירה יכול עדיין להקהות והשינויים במדדי בריאות העורקים יכולים להיות קשורים למנגנון הסתגלות פשוט. באחד המחקרים נמצא שבמבוגרים צעירים מגיל 40 מהירות גל הפעימה נקבע בחלקו ע"י קיצור מהירות המקטע המיוקרדיאלי בעוד שבמבוגרים יותר הוא נובע בעיקר מקשיות העורקים הגדולים. באופן דומה, מיעוט ראיות בילדים מעלה את ההנחה שעליה במהירות גל הפעימה בילדים וצעירים עם יל"ד יכולים אולי לייצג תופעה המודינמית משנית שנגרמת ע"י השפעות ישירות של נוקשות באורטה הקריבונית כתוצאה מעלייה בהתכווצויות החדר. מהירות גל הפעימה היא תיפקוד של לחץ הרחבת העורקים. יתרה מכך, שינויים חדים במהירות גל הפעימה הוצגו בבני אדם ע"י אפנון ישיר של לחץ הדם הממוצע. כך, נשאר להבהיר האם מהירות מהירה יותר של גל הפעימה באנשים עם יל"ד משקפת ירידה ראשונית של היענות קיר החדר או היא תופעה משנית.