מטרת המחקר שבוצע באנגליה היתה לבדוק שונות תוך ובין אנשים בתגובותיהם לפלבנול הקקאו בחיי היום יום תוך שימוש בסריות של n-of-1 trials (שיטת מחקר להחליט מהי ההתערבות האופטימלית או הטובה ביותר לחולה היחיד תוך שימוש בנתונים אובייקטיביים) באנשים בריאים עם לחץ דם תקין שנושאים מכשירים אישיים. השתתפו 11 צעירים בריאים במחקר מבוקר וכפול- סמיות מסוג n-of-1 trial שהיה חוזר ונשנה מוצלב (crossover). כל מתנדב במשך 8 ימי מעקב צרך לסירוגין 6 קפסולות של פלבנול הקקאו תוך 4 ימים או 6 קפסולות תואמות לקפסולות של הבקרה. במשך כל יום נלקחו הקפסולות באותו הזמן בארוחת הבוקר לאחר מדידות בסיסיות. כל אחד חבש מד לחץ דם בזרוע העליונה ואטב אצבע למדידת מהירות גל הפעימה. כל מדידות לחץ הדם , הדופק ומהירות גל הפעימה נלקחו כל שעה במשך 12 שעות היום. ביומיים הראשונים נערכו המדידות תחת פיקוח לשם אימון. בעיבוד נמצא שפלבנול הקקאו הוריד באופן מובהק את הלחץ הסיסטולי ב – 1.4 ממ"כ ואת מהירות גל הפעימה ב – 011 מטר/שניה. השפעות השיא נמצאו תוך 3 השעות הראשונות (את לחץ הדם ב – 4.9 ממ"כ ואת מהירות גל הפעימה ב – 0.32 מטר/שניה) ושוב לאחר 8 שעות לאחר הנטילה. נמצאה שונות גדולה יותר בתגובות בין המשתתפים (מקדם מיתאם של 0.31 בשתי הבדיקות). בעיבוד לגבי היחיד נמצאה שונות ניכרת בין הימים בתגובות האישיות בין המשתתפים כאשר מידת ההשפעה נמצאה בקורלציה הפוכה בין ערכי לחץ הדם בבסיס בין ובתוך המשתתפים.
Bapir M, Campagnolo P, Rodriguez-Mateos A, et al. Assessing Variability in Vascular Response to Cocoa With Personal Devices: A Series of Double-Blind Randomized Crossover n-of-1 Trials. Front Nutr. 2022 Jun 13;9:886597
הערה
המחקר מראה בפעם הראשונה תגובה מובהקת דו-פאזית בחיים האמיתיים במונחים של לחץ דם ונוקשות העורקים עם השפעה מרבית תוך 3 שעות ומאוחר יותר בערך אחרי 8 שעות. ממצאים אלו היו מקבילים להתרחבות-מתווכת- זרימה לאחר 2 ו – 8 שעות. השיפור בהתרחבות -מתווכת-זרימה היתה בערך 2% לאחר שעתיים ודומה לממצאי מחקרים אחרים עם מתנדבים בריאים שהשתמשו בהתערבויות שונות עם פלבנול הקקאו. תוצאות המחקר הראו גם מיתאם גדול והשפעה עם השונות בין ובקרב המשתתפים ביחס לערכי לחץ הדם בבסיס. לא כל המשתתפים הגיבו ולא כל הזמן. כלומר – אם לחץ דם היה באדם בימים מסויימים הוא נמוך יהיו השפעת פלבנול הקקאו על הורדת לחץ הדם ונוקשות העורקים נמוכות יותרה. לדבר זה יש משמעות מבחינת בטיחות ומכניסטיות בעיקר במניעה ראשונית והורדה מוגזמת של לחץ הדם יכולה לגרום לסיכון בטיחותי בהוספת תרופה להורדת לחץ הדם. המנגנונים בהם פלבנולים של קקאו משפרים את התיפקוד הואסקולרי אינם עדיין מובנים מעבר לידע שהזמינות הביולוגית של NO כנראה אחת הסיבות שמעורבות בהשפעות החדות וארוכות הטווח שפחות ברות השוואה עם המחקר הנוכחי וקשורות לשינויים בפרופילים של התבטאות הגנים. לא ידוע עדיין האם זה אותו מנגנון שמשפיע על הוויסות של התיפקוד האנדותליאלי, לחץ הדם ונוקשות העורקים. יש לציין, שהשינויים בביטוי הגנטי שנמצאים בקורלציה עם ההתרחבות-מווסתת- זרימה הם שונים מאלו שקשורים עם לחץ הדם והשנויים במהירות גל הפעימה. ניתן לטעון, שמחקר זה תומך בפלבנולים של הקקאו שבמידת מה משפרים את ההומיאוסטזיס הווסקולרית מאשר מתמיכה מולקולות ואזו-אקטיביות ישירות היות והמוזכר האחרון צפוי להוריד את לחץ הדם יותר ואפילו אם הוא נמוך בבסיס. נתוני מחקר זה מדגישים את הצורך לניטור אישי בריאותי כדי לפתח וליישם תיכנוני התערבויות תזונתיות בעתיד.