מטרת מחקר Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk היתה לבדוק את השפעת קפה ותה ירוק על תמותה CV בקרב אנשים עם יל"ד חמור. נכללו במחקר 18,609 משתתפים (6,574 גברים ו – 12,035 נשים) בגיל 40-79 שמילאו שאלונים על סגנון החיים, תזונה והיסטריה רפואית ועברו בדיקת בריאות בבסיס עם מעקב עד שנת 2009. לחץ הדם חולק ל -4 קטיגוריות: לחץ דם אופטימלי או תקין, לחץ דם תקין-גבוה, לחץ דם בדרגה 1 ולחץ דם בדרגה 2-3. לאחר מעקב חציוני של 18.9 שנים אירעו 842 מקרי מוות. בעיבוד נמצא שצריכת קפה בחולים עם יל"ד בדרגה 2-3 היתה קשורה בסיכון יחסי מובהק של 2.05 לתמותה באלו שצרכו 2 או יותר כוסות ליום. קשר זה לא נמצא בצרכני תה ירוק בכל הקטיגוריות של לחץ הדם.
Teramoto M, Yamagishi K, Muraki I, et al. Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension. J Am Heart Assoc. 2022 Dec 21. Epub ahead of print.
הערה
במחקר הפרוספקטיבי שבוצע באוכלוסייה יפאנית בגיל 40-79 ולאחר מעקב חציוני של 18.8 שנים נמצא ששתיית קפה שווה או מעל 2 כוסות ליום היתה קשורה בתמותה CV באלו עם יל"ד בדרגה 2-3 (SBP ≥160 or DBP ≥100) בעוד שלא היה כל קשר עם קטיגוריות אחרות של יל"ד. בניגוד לכך, צריכת תה ירוק לא היתה קשורה בסיכון מוגבר של תמותה CV בקרב חולי יל"ד חמור. קפה מכיל רכיבים של חומצה כלורוגנית ותרכובות פנוליות אחרות וכן, מגנזיום ומטבוליט של ניאצין – טריגונלין שמורידים את רמת הכולסטרול, משפרים את תיפקוד האנדותל, מורידים דלקת בנשים ובסוכרת. תופעות הלוואי לגבי התוצאים ה – CV הם פחותים יותר בצרכני קפה קבועים שנוהגים לשתות קפה בצורה סדירה היות והם מפתחים סבילות. ההשפעות ה – CV המזיקות של קפאין עולות על השפעותיו המגינות ועולות עם הסיכון לתמותה באלו עם יל"ד חמור. בניגוד לכך, ניתן להניח שהמנגנון שקשור בהשפעה המטיבה של תה ירוק נובע מ – epigallocatechin3-gallate שיכול להוריד את לחץ הדם ולשפר את תיפקוד האנדותל ביל"ד שנמצא בחולדות. מרכיב זה יכול גם להפחית דחק חימצוני, דלקת ולשפר את הפרופיל של הליפידים. ההשפעות המטיבות של ה – catechins יכולות אולי להסביר חלקית מדוע רק צריכת קפה היתה קשורה בסיכון מוגבר לתמותה באלו עם יל"ד חמור למרות הקפאין בקפה ובתה הירוק. מגבלות מחקר זה מתבססרק על מדידת לחץ דם חד פעמית במרפאה, שלא נבדקו שינויים בצריכת קפה תוך המעקב והיות המחקר תצפיתי לא ניתן לקבוע סיבתיות.