מטרת המחקר שבוצע במסגרת מספר אוניברסיטאות בארה"ב וקנדה היתה לבדוק את ההנחה שמחסור לילי בשינה (פחות מ – 7 שעות) קשור בירידה בהרחבה הכלית ע"י תחמוצת החנקן תלויית –אנדותל ובשחרור של tPA באנדותל בחולי יל"ד מבוגרים, וששינה בלתי מספקת גורמת לירידה בהרחבת האנדותל ובתיפקוד הפיברינוליטי בגלל עלייה בדחק החימצוני. נכללו במחקר 50 חולי יל"ד, מהם 20 עם שינה תקינה (14 גברים/6 נשים, בגיל 59, לחץ דם 138/83 ממ"כ, שינה 7.6 שעות) ו – 30 עם משך שינה לילי קצר יותר (21 גברים/9 נשים, גיל 56, לחץ דם 138/84 ממ"כ, 5.8 שעות שינה לילית). זרימת הדם בזרוע (פלתיזמוגרפיה) נבדקה בתגובה להזלפה תוך-עורקית של אצטילכולין ללא NG-monomethyl-L-arginine (L-NMMA) ונוגדן החימצון ויטמין ;C ברדיקינין ללא ויטמין C וסודיום ניטרופרוסיד. שיחרור tissue-type plasminogen activator (tPA) נבדק בתגובה לברדיקינין ללא ויטמין C. הרחבה כלית לאצטילכולין היה נמוכה יותר באופן מובהק (סביב 20%) במבוגרים עם שינה קצרה לעומת שינה תקינה. L-NMMA הוריד באופן מובהק (סביב 25%) את ההרחבה הכלית ע"י אצטילכולין בשינה תקינה אבל לא בשינה קצרה. ויטמין C העלה באופן מובהק (סביב 35%) את ההרחבה הכלית ע"י אצטילכולין רק בשינה קצרה. שחרור tPA באנדותל למתן ברדיקינין היה נמוך יותר באופן מובהק (סביב 25%) בשינה קצרה לעומת שינה תקינה. הזלפה משולבת של ויטמין C גרמה לשחרור גדול יותר של tPA בשינה קצרה.
Stockelman KA, Bain AR, Goulding A, et al. Negative Influence of Insufficient Sleep on Endothelial Vasodilator and Fibrinolytic Function in Hypertensive Adults. Hypertension. 2021 Sep 7: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
תוצאות מחקר זה מראות ששינה קצרה בלילה קשורה בירידה בהרחבה הכלית ע"י תחמוצת החנקן תלויית –אנדותל, בירידה נמוכה יותר ביכולת האנדותל לשחרר tPA ובירידה בהרחבה הכלית של האנדותל והתיפקוד הפיברינוליטי בחולי יל"ד מבוגרים שנובעת בחלקה מעלייה בדחק החימצוני. המנגנון שקשור בהורדת תיפקוד האנדותל והפיברינוליזה ע"י שינה בלתי מספקת אינו ברור. מכל מקום, עלייה בדחק החימצוני נראה כגורם חשוב להפרעה זאת. במחקרים בחיות מעבדה נמצא שדחק חימצוני מעכב באופן מובהק את יצירת תחמוצת החנקן בתאי האנדותל ואת היצירה והשחרור של tPA. ויטמין C הוא נוגד חימצון חזק עם השפעות מגינות שנעות מניטרול הנזק החימצוני כגורם מפחית, כרדיקל חופשי וכמנקה סופראוקסידי לעיכוב שינוי חימצוני של LDL ורדיקלים פראוקסילים. מתן ויטמין C תוך-עורקי במינונים פרמקולוגיים הוא מדד אמין של דחק חימצוני שקשור להפרעה באנדותל בבעלי חיים. לעירוי תוך-עורקי של ויטמין C במחקר הנוכחי היתה השפעה גדולה יותר ומובהקת על הרחבה כלית קשורת-אצטילכולין ושיחרור tPA באנדותל בחולי יל"ד עם שינה מופחתת מאשר בחולי יל"ד עם שינה תקינה, ממצא שתומך בהנחה שדחק חימצוני הוא הגורם המכניסטי שמונח ביסוד ההשפעות הבלתי טובות של שינה בלתי מספקת על תיפקוד האנדותל בחולי יל"ד מבוגרים. במחקר קודם של חוקרים אלו נמצא שמתן פומי של ויטמין C במינון של 500 מ"ג ליום שיפר את שחרור ה – tPA באנדותל במבוגרים עם משקל עודף והשמנה – אוכלוסייה נוספת שמדווחת על שינה בלתי מספקת. הגברת התיפקוד הפיברינוליטי באנדותל שנמצא ע"י מתן ממושך של ויטמין C היה דומה במידה ניכרת לרמות שדווחו במבוגרים עם משקל עודף והשמנה שהשתתפו בתירגולים אירוביים סדירים. כך, שמתן פומי של ויטמין Cיכול להוות טיפול בטוח לשיפור תיפקוד האנדותל בחולי יל"ד מבוגרים שסובלים משינה מופחתת כרונית. יש לזכור רק שמחקר זה היה מסוג "חתך" ולכן לא ניתן לקבוע סיבתיות.