מטרת המחקר שבוצע בקנדה היתה לבדוק את הקשר בין יל"ד הריוני ראשון לסיכון הספציפי למגדר של פרפור פרוזדורים במחקר עוצבה רטרוספקטיבי שכלל 771,521 נשים שהיו בהריון ראשון וילדו תינוק חי או מת בין השנים 2002 ל – 2017 באונטריו בקנדה. הנתונים נלקחו ממסד נתוני הביטוח הלאומי. כ – 8% מהנשים אובחנו כסובלות מפרפור פרוזדורים תוך הצטברות של 16 שנות מעקב. המעקב כלל 7,380,304 שנות אדם בהם נמצאו 2,483 (0.3) היארעויות של איבחון פרפור הפרוזדורים ו – 2,931 (0,4%) של תמותה. היסטוריה של הפרעות היפרטנסיביות בהריון היתה קשורה באופן מובהק עם עלייה בסיכון ספציפי- סיבתי להיארעות פרפור פרוזדורים ותמותה ללא איבחון קודם של הפרפור (שיעורי הסיכון הספציפית- סיבתית היה 1.45 ו – 1.31 בהתאמה). קשרים אלו ניצפו יחסית בנשים צעירות (זמן חציוני לאירוע היה 7 שנים לאחר הלידה). קשרים מוצעים ליחס של תגובת-מינון ניצפו עם סוגי הפרעות היפרטנסיות חמורות יותר בהריון ויל"ד כרוני לפני ההריון שהיה קשור וגבוה יותר פי 1.3 עד 2.2 לפרפור פרוזדורים ו – 1.4 עד 2.1 בהתאמה לתמותה ללא יל"ד בהריון.
Johnston A, Petrcich W, Smith GN, et al. Risk of Incident Atrial Fibrillation in Women With a History of Hypertensive Disorders of Pregnancy: A Population-Based Retrospective Cohort Study. Circulation. 2025 Feb 18;151(7):460-473.
הערה
במחקר אוכלוסייה עוצבה רטרוספקטיבי נבדק הקשר בין הפרעות היפרטנסיביות בהריון והסיכון לפתח פרפור פרוזדורים בנשים. המחקר עיבד נתונים של 771,521 נשים בהריון ראשון לאורך זמן מעקב חציוני של 7 שנים לאחר הלידה. כ – 8% של נשים אלו אובחנו כסובלות מהפרעות היפרטנסיביות בהריון תוך חשיפה ל – 16 שנים. ההיארעות נמצאה תוך המעקב היתה 0.3% של פרפור פרוזדורים ו- 0.4% של תמותה. נשים עם היסטוריה של בעיות היפרטנסיביות בהריון היו בסיכון מוגבר של 45% לפתח פרפור פרוזדורים בהשוואה לאלו ללא הפרעות אלו אפילו לאחר תיקנון לגורמים מבלבלים. הקשר בלט במיוחד בקרב נשים צעירות. בנוסף, היסטוריה של הפרעות היפרטנסיביות בהריון היתה קשורה בסיכון מוגבר של 31% לתמותה ללא קשר קודם לאבחון של פרפור הפרוזדורים. המנגנון הפתו-פיסיולוגי בממצאי תצפית זאת הוא מסובך. מכל מקום, הפרעות היפרטנסיביות בהריון ופרפור פרוזדורים כוללים מאפיינים רבים, כמו עיצוב לבבי מחדש, הפרעה אנדותליאלית ודלקת עם סבירות שהפרעה זאת היא הגורם העיקרי להתפתחות של פרפור פרוזדורים בנשים עם הפרעות היפרטנסיביות בהריון. סבירות זאת תומכת בראייה ש הפרעות היפרטנסיביות בהריון תלוית – דלקת והפרעה אנדותליאלית מתאימה לתקופת חדלון אורח, נעשית תמידית ומסתיימת בשינויים נרחבים בתיפקוד האנדותל. מחקר קודם מניח ששינויים בהפרעות היפרטנסיביות בהריון מובילים להזדקנות וסקולרית, שיכולה להסביר את הנטייה המוקדמת להפרעות היפרטנסיביות בהריון במחקר זה בעיקר, שפרפור פרוזדורים קשור באורח אופייני לגיל מבוגר.