כזכור, במחקר SPRINT הוקצו מעל 9000 חולי יל"ד עם סיכון CV מוגבר וללא סוכרת להורדת לחץ הדם הסיסטולי נמוך מ – 120 ממ"כ לעומת נמוך מ– 140 ממ"כ. התוצא הראשוני היה משלב של אוטם שריר הלב, תסמינים כליליים אחרים, שבץ מוחי, אי ספיקת לב חדה או תמותה מסיבה CV. נכלל גם עיבוד של התוצא הראשוני כשנה לאחר גמר ההתערבות. חציון המעקב היה 3.3 שנים ושיעור התוצא הראשוני והתמותה מכל סיבה תוך המחקר היה נמוך באופן מובהק בחולי הטיפול הנמרץ לעומת הטיפול הסטנדרטי (1.88% לשנה לעומת 2.40% לשנה. יחס סיכון של 0.73, 1.06% לעומת 1.41% לגבי תמותה מכל סיבה, יחס סיכון מובהק 0.75). נמצאו יותר תופעות לוואי (היפוטנסיה, הפרעות באלקטרוליטים, נזק או אי ספיקת כליות חדה ועילפון) בחולי הטיפול הנמרץ. בשילוב של הנתונים בזמן המחקר עם נתוני המעקב (בסה"כ – 3,88 שנים) נמצאו מאפיינים דומים לטובת אירועים לטובה לעומת אירועי תופעות לוואי אבל מצד שני, לא נמצא יותר כל הבדל באי ספיקת הלב בין 2 הקבוצות.
SPRINT Research Group, Lewis CE, Fine LJ, Beddhu S, et al. Final Report of a Trial of Intensive versus Standard Blood-Pressure Control. N Engl J Med. 2021;384:1921-1930.
הערת פרופ' יודפת
ראשית עלי לציין שמדידות לחץ הדם במחקר זה נערכו במכשיר אוטומטי לרוב ללא נוכחות של אדם מהצוות הרפואי. החוקרת הראשית מציינת שהנתונים מאשרים ומגבירים את הממצאים המוקדמים ש"כמה שיותר נמוך כך זה יותר טוב". הממצאים היו מובהקים מאד לא רק לאירועים ה – CV אלא גם לתמותה הכללית. היא מציינת שביקורת אחת על התוצא הראשוני של המחקר היא שרק אי ספיקת לב ותמותה CV היו נמוכים משמעותית בחולי הטיפול הנמרץ והיא מייחסת זאת לקושי לאבחן אי ספיקת לב בחולים רבים בקבוצת הטיפול הנמרץ שטופלו בדיורטיקה שהוריד גם את הבצקת. לגבי תופעות הלוואי היא ציינה שאלו שפיתחו נזק חד בכליות החלימו לחלוטין לאחר מעקב של שנה כאשר חזרו לקבל טיפול רגיל. הביקורת שלי היא שעדיין לא ניתן במרבית המרפאות להשתמש במד לחץ דם אוטומטי ולבודד את המטופל בחדר ללא כל השגחה רפואית. באחד המחקרים שבו השתתפתי ניתן לי מכשיר כזה שבדק כל 2 דקות את לחץ הדם במשך 10 דקות. הראיתי לסטודנטים איך 5 המדידות "ריפאו" את המטופל מיל"ד של החלוק הלבן ובמרביתם ירד לחץ הדם לתקין (אז ההנחיות היו על הורדת לחץ הדם מתחת ל – 140/90 ממ"כ). כיום כל ההנחיות דורשות גם מדידות לחץ דם מחוץ למרפאה שאמורות לנטרל את תופעת החלוק הלבן ולאבחן יל"ד ממוסך. אני מעדיף הורדת הלחץ הסיסטולי מתחת ל – 130 ממ"כ בדומה להנחיות האמריקאיות מ – 2017 לעומת ההנחיות שלנו והאירופיות החדשות שעדיין ממליצות על הורדה מתחת ל – 140 ממ"כ.