מטרת המחקר הספרדי היתה לבדוק ב – ABPM קשר עם תחלואה ותמותה CV. נכללו מטופלים ללא מחלה CV שהיו במעקב עד להופעת האירוע הראשון (שילוב של תמותה CV, מחלה כלילית, מחלה מוחית-וסקולרית, מחלת עורקים היקפית או אישפוז בגלל אי ספיקת לב). העיבוד תוקנן לגורמי סיכון ולחץ הדם במרפאה. נכללו 3,907 מטופלים (גיל ממוצע 58) שמהם 85.5% סבלו מיל"ד. במעקב ממוצע של 6.6 שנים נרשמו 496 (12.7) אירועים. השכיחות המובהקת היתה 19.3 ל – 1000 חיי-בן אדם. בהשוואה לשאר החולים, באלו שעברו אירוע היו יותר גברים, מבוגרים יתר, עם ערכים גבוהים של לחץ דם סיסטולי, שכיחות גדולה יותר של סוכרת, מחלת כליות כרונית, דיסליפידמיה ועם פרופיל של non-dipper או ) riserלממוצע לחץ הדם בלילה גבוה יותר ממוצע לחץ הדם בלילה). לחץ הדם במרפאה איבד את הקשר המובהק עם הגורם העיקרי לאחר תיקנון מלא. לחץ הדם האמבולטורי נשאר מובהק רק עם התמותה והתחלואה ה – CV – יחס סיכון של 1.494 ללחץ הסיסטולי ו – 0.767 ללחץ הדיאסטולי. הלחץ הסיסטולי בלילה נשאר גם מובהק 1.270.
Vinyoles E , Puig c, Albert Roso-Llorach A, et al. Role of ambulatory blood pressure on prediction of cardiovascular disease. A cohort study. J Hum Hypertens . 2023 Apr;37(4):279-285.
הערה
ממצאי מחקר זה מבססים את הקשר בין ABPM ותמותה בעוקבת חולים ללא מחלה CV קודמת במצב קליני רגיל. תוצאות אלו מאשרות את ערך הפרוגנוזה הבלתי תלויה של ABPM, שהוא גדול יותר מאשר הערך הפרוגנוסטי של לחץ בדם במרפאה היות ורק לחץ הדם במשך 24 שעות והלחץ הסיסטולי בלילה נשארו מובהקים בקשר בין התחלואה והתמותה ה – CV במניעה הראשונית. מצד שני, הלחץ הדיאסטולי הראה רק קשר בלתי ישיר. מכאן, חולים עם לחץ פעימה גבוה יותר הראו תחלואה ותמותה גבוהה יותר. לחץ פעימה גבוה יותר במרפאה הוא אינדיקטור בלתי ישיר של הסיכון לקשיות העורקים ומוכר שנים באנשים מעל גיל 60. ממצאי מחקר זה הם עקביים עם ראיות שלא שפורסמו עד היום. בנוסף, לחץ הדם בלילה מוכר כחזאי טוב לאירועים CV. לחץ הדם בלילה בקרב non-dipper או riser שעברו אירועים נשאר גורם סיכון CV.