מטרת המחקר שבוצע בפולין לזהות מבנים במוח שיכולים להיות קשורים בערכי לחץ דם והתיפקוד הקוגניטיבי. שילוב של נתוני לחץ הדם עם 3,935 MRI תלוי- פנוטייפים והתיפקוד הקוגניטיבי שהוגדר ע"י מדד משכל נוזלי. בוצעו עיבודים תצפיתיים בביובנק הבריטי ובעוקבה עם תיקוף פרוספקטיבי.בעיבודי רנדומיזתיה מנדליאלית זוהו סיבות אפשריות של ערכי לחץ דם גבוהים על פגיעות על התיפקוד הקוגניטיבי עם האדרות אפשריות ומובהקות ב – MR שתוקננו בהמשך ללחץ הדם הדיאסטולי ב – . Mephndelian randomisation (MR) analyses בשימוש בנתונים שהופקו מעיבודי הרנדומיזציה המנדליאלית אותרות242,168 ו – 68 פנוטייפים מובהקים שהראו קשר בין הלחץ הסיסטולי, הדיאסטולי ולחץ הפעימה בהתאמה. שיעור גדול של הפנוטייפים היו קשורים בצורה הפוכה עם התיפקוד הקוגניטיבי. עיבודים תצפיתיים של הרנדומיזציה המנדליאלית זיהו קשרים בין התיפקוד הקוגניטיבי ו – 9 פנוטייפים כולל האדרה בתלמוס הקדמי, בקורונה הקדמית, בקורונה רדיאצה ובקפסולה החיצונית.
Siedlinski M, Carnevale L, Xu X, et al. Genetic analyses identify brain structures related to cognitive impairment associated with elevated blood pressure. Eur Heart J. 2023 Mar 27. Epub ahead of print.
הערה
מסקנות מחקר זה הופקו לאחר איסוף מידע משילוב של סריקות מוחיות ע"י MRI, עיבודים גנטיים ונתונים תצפיתיים מאלפי מטופלים איטלקיים כדי לבדוק את השפעת יל"ד על התיפקוד הקוגניטיבי. בבדיקות ועיבודים אלו זוהו חלקים ספציפיים במוח שמושפעים מעליית לחץ הדם כולל איזורים שמכונים פוטמן ואיזורי חומר לבן ספציפיים. החוקרים העריכו שבאיזורים בהם משפיע לחץ דם גבוה על התיפקוד הקוגניטיבי כמו איבוד זיכרון, מיומנות מחשבתית ודמנציה. במחקר זוהו 9 חלקי מוח שהיו קשורים ליל"ד ותיפקוד קוגניטיבי נחות. חלקים אלו כללו את הפוטמן שאחראי לוויסות התנועה עם השפעה על למידה. איזורים אחרים שהושפעו היו האיזור בקליפת המוח הקדם- קדמי והתלמוס דרך הזרוע הקדמית של הקפסולה הפנימית, הקורונה רדיאטה (יריעה בחומר הלבן שנמשכת למטה כמו הקפסולה הפנימית וכמו למעלה של החומר האפור) והזרוע הקדמית של הקפסולה הפנימית שהם איזורים של החומר הלבן שמחוברים ומסמנים בין חלקים שונים של המוח. הרדיאציה התלמית הקדמית מעורבת בתיפקודים הביצועיים כמו תכנון מטלות פשוטות או מסובכות במשך היום, בעוד שני איזורים אחרים מעורבים בקבלת החלטות ופיקוח על הרגשות. החוקרים מקווים שממצאים אלו יכולים לשמש להתפתחות דרכים חדשות לטיפול בהפרטות קוגניטיביות באנשים עם יל"ד.