מטרת התת-מחקר שבוצע במסגרת מחקר SPRINT היתה לברר אילו סוגי תרופות ליל"ד השתמשו החוקרים בהתערבות הסטנדרטית או הנמרצת להורדת לחץ הדם הסיסטולי לשם יישום עתידי להשגת יעד הלחץ הסיסטולי טיפול הנמרץ. נכללו במחקר משתתפים עם נתוני סוגי התרופות לפני החלוקה האקראית ולאחר ביקורים במשך 12 חודשים. השיטות סווגו לפי סוג הטיפולים. העיבוד סווג ללחץ סיסטולי נמוך מ – 140 ממ"כ לעומת נמוך מ – 120 ממ"כ. מספר הביקורים הממוצע לפני החלוקה האקראית בקרב 7,860 משתתפים (83.7% מכלל 9,361 המשתתפים) היה 2 בקבוצות הטיפול הסטנדרטי והנמרץ. לאחר 12 חודשים היה מספר הביקורים החציוני 3.0 בקבוצת הטיפול הנמרץ ו – 2.0 בקבוצת הטיפול הסטנדרטי (הבדל מובהק). הטיפול לפני החלוקה האקראית ב – ACEI וב- ARBs היה דומה (12.6% לעומת 12.2%) בשתי הקבוצות וטיפול זה היה הכי שכיח עדיין גם לאחר 12 חודשים (14.7%) ובו השתמשו 5.3% בטיפול הנמרץ. השימוש בשילובים של סוגי התרופות היה: ACE/ARB עם תיאזיד (12.2% ו – 7.9%), ACE/ARB עם CCBs (6.2% ו – 6.8%), ACE/ARB, תיאזיד ו- CCB (11.4% ו – 4.3%) ו – ACE/ARB, תיאזיד, CCB וחסמי ביטא (6.5% ו – 1.2%).
Derington CG, Bress AP, Moran AE, et al. Antihypertensive Medication Regimens Used in the Systolic Blood Pressure Intervention Trial. Hypertension. 2022 Dec 15. Epub ahead of print.
הערה
העיבוד הנוכחי מראה שבממוצע משתתפי SPRINT שהוקצו אקראית לטיפול נמרץ השתמשו ב – 2 עד 3 סוגי תרופות – בערך אחד יותר מאשר השתמשו לפני ההשתתפות במחקר. מרבית הסוגים שהיו הכי בשימוש היו ACE או ARB ותיאזיד עם וללא CCB שנרשמו במינונים של מחצית עד שלושה רבעים של המינונים שהומלצו. נמרצות המינון של הטיפול הנמרץ בהשוואה לטיפול הסטנדרטי כפי שנבדק ע"י מדד מותאם לטיפול היה גדול יותר כשווה ערך קרוב למינון המלא של התרופה. העיבוד הנוכחי מראה שמשתתפי המחקר העדיפו תרופות וסוגי תרופות עם ראיות להורדת הסיכון לאירועים CV ותמותה מכל סיבה. לאור הממצאים שהראו ירידה ברורה בתמותה מכל סיבה ובאירועים ה – CV נראה שהקלינאים יעדיפו שימוש בסוגי תרופות אלו שהן זמינות וגנריות. ממצאי העיבוד הנוכחי מראים עדיפות של סוג תרופה אחת על השנייה מארבע סוגי התרופות ואכן, הנחיות AHA/ACC האחרונות ממליצות על תחילת הטיפול התרופתי האחת במעכבי האנזים המהפך לבד (למרות תופעות הלוואי בשיעור מסויים של תרופה זאת) או בחסמי האנגיוטנסין 2 לבד או בשילוב עם תיאזיד. אני מניח, שממצאי מחקר זה דומים בעדיפות השימוש בסוגי תרופות אלו גם בישראל.