מטרת המחקר שבוצע במסגרת The Irish Longitudinal Study on Ageing היתה לאפיין את תגובת המוח לאורתוסטזיס תוך שימוש ב – Near-infrared spectroscopy. העיבוד כלל נתונים מהגל השלישי של מחקר זה שכלל 2.750 משתתפים. לחץ הדם וחימצון המוח נוטרו ברציפות תוך העמידה הפעילה. התגובות תוקננו למישתנים נילווים חשובים כמו גיל, מגדר, השכלה, תרופות ליל"ד ומחלות נלוות. מכלל המשתתפים סבלו 49% מהם מיל"ד בשכיבה והראו הפרעה בתגובת לחץ הדם והחלמה איטית יותר של לחץ הדם לאחר עמידה שסווגו לפי חומרת לחץ הדם בשכיבה. תגובת החימצון במוח היתה דומה בשתי הקבוצות אבל התגובה היתה מופרעת לאחר תיקנון לממוצע לחץ הדם באלו עם יל"ד בשכיבה. פער מובהק של מינוס 0.83% נשאר לאחר עמידה של 3 דקות.
Newman L, O'Connor JD, Romero-Ortuno R, et al. Supine Hypertension Is Associated With an Impaired Cerebral Oxygenation Response to Orthostasis: Finding From The Irish Longitudinal Study on Ageing. Hypertension. 2021 Jun 1: Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
במחקר "חתך” זה נמצאה הפרעה בחימצון ובוויסות העצמי במוח תוך צניחה מוגברת של לחץ הדם משכיבה לעמידה בחולים עם יל"ד בשכיבה. טיבו של המחקר אינו מאפשר קביעת סיבתיות אבל המנגנון המוצע הוא שיל"ד בשכיבה קשור באופן מובהק במהירות גל פעימה גדולה יותר שמצביעה על עלייה בקשיות העורקים. עלייה זאת בפעימתיות בכלי הדם גורמת לעיצוב החדש של מערכת כלי הדם ושינויים ארוכי-טווח במבנה ובתיפקוד המוח כמו בהאדרת החומר הלבן. באחד המחקרים נמצא שעיצוב מחדש של לחץ הדם בשכיבה קשור גם בהתפתחות של LVH. במחקר זה נמצאה גם עלייה גדולה יותר בתפוקת הלב באלו עם יל"ד בשכיבה ממצא, שמעלה את ההנחה שזאת תגובה מספיקה אף על פי שהייצוב בשלב ההחלמה היה ברמה נמוכה יותר. נצטרך למחקרים קליניים כדי לבדוק את הקשר בין חימצון המוח ללחץ הדם בשכיבה, התרופות וההיפוטנסיה האורתוסטטית.