מטרת העיבוד הבריטי תוך שימוש בעיבוד של תת-קבוצה ממחקר The Arterial Stiffness In lacunar Stroke and Transient ischemic attack (ASIST) היתה לבדוק את הקשר בין השפעת החלוק הלבן, סמנים CV על אירועים מוחיים לקונריים. נכללו בעיבוד 96 חולים בגיל לפחות 40 עם אבחנה של TIA או שעברו אירוע מוחי לקונרי ב – 14 הימים הקודמים. בנוסף, 31 חולים עם יעד קליני של לחץ דם נמוך מ – 140/90 ממ"כ או לחץ דם יומי נמוך מ – 135/85 ב – ABPM. חולים עם השפעת החלוק הלבן היו מבוגרים יותר ועם BMI גבוה יותר. לחץ הדם הסיסטולי המרכזי היה גבוה יותר באופן מובהק (145 לעומת 118 ממ"כ) והדיאסטולי גבוה ומובהק (82 לעומת 76) בהשוואה לאלו ללא השפעת החלוק הלבן. השפעת החלוק הלבן היתה קשורה במדד קשיות עורקי גבוה יותר ומובהק במדידת גל הפעימה הקרוטיס- פמורלי (11.9 לעומת 9.6 m/s ) ובמדד הווסקולרי לב-קרסול (10.3 לעומת 9.4). בעיבוד רגרסיבי נמצא קשר בלתי תלוי בין השפעת החלוק הלבן וקשיות העורקים. שבץ מוחי לקונרי היה שכיח יותר באופן מובהק באלו עם השפעת החלוק הלבן (47% לעומת 22%) וחולים בקבוצה זאת היו עם מגמה גדולה יותר ומובהקת לשבץ מוחי לקונרי מאשר אלו עם .TIA
Saunders A, Nuredini GN, Kirkham FA, et al. White-coat hypertension/effect is associated with higher arterial stiffness and stroke events. J Hypertens. 2022 Jan 6. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
קיימת מחלוקת לגבי השאלה האם תסמונת החלוק הלבן היא גורם סיכון לאירועים CV ומוחיים. יש לציין שבמחקר הנוכחי נמצא שקיימת שכיחות גדולה יותר של שבץ מוחי לקונרי באלו עם השפעת החלוק הלבן בהשוואה לאלו עם לחץ דם מאוזן. יתרה מכך, הקשר בין השפעת החלוק הלבן ושבץ מוחי לקונרי היה עצמאי ללא כל קשר עם גורמי הסיכון ה- CV והמוחיים שנבדקו. נמצאה גם קשיות עורקים גבוהה יותר באלו עם השפעת החלוק הלבן. בעיבוד נוסף נמצא שהשפעת החלוק הלבן היתה חזאית עצמאית לסמני הסיכון האלו. אחד ההסברים של החוקרים לקשר האפשרי בין השפעת החלוק הלבן לבין TIA/שבץ מוחי לקונרי שחולים עם השפעת החלוק הלבן מראים "קפיצות" דומות בלחץ הדם במשך היום ב – ABPM לעומת קפיצות במדידות במרפאה. דבר זה בולט בעיקר באירועי דחק שיכולים לתרום לשונות בלחץ הדם ולכן מגבירים את הסיכון ה – CV. מגבלותו העיקרית של מחקר זה היא בהיותו מסוג "חתך" ולכן לא ניתן לקבוע סיבתיות. יש לציין, שהממצא שהשפעת החלוק הלבן קשורה בסמנים בלתי תקינים בתיפקוד הווסקולרי ושכיחות גדולה יותר של שבץ מוחי לקונרי תואמים עם מחקרים אחרים שהראו שגורמי סיכון וסקולריים שכיחים יותר בתסמונת החלוק הלבן. יישום מידע זה לשימוש קליני הוא מוגבל כיום ואיננו יודעים האם ניתן להוריד את הסיכון שמשייכים לתסמונת זאת בטיפול פעיל. באחד משני מחקרים קליניים שלא תוכננו מראש לבדוק את הטיפול הפעיל על תסמונת החלוק הלבן היתה המסקנה שטיפול פעיל בתסמונת זאת הוא חסר כל תועלת ואילו בשני נמצא שהטיפול הוריד את התמותה הכללית ואת האירועים ה – CV. קיים צורך למחקר גדול אקראי ומבוקר שיבדוק את השפעות הטיפול הפרמקולוגי על התוצאים במטופלי יל"ד עם תסמונת החלוק הלבן.