מטרת המחקר שבוצע בגרמניה היתה לבדוק את הקשר של נוקשות העורקים שנמדדת במדד האוגמנטציה עם הקריטריונים לאבחנת אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור בהתאם לניקוד של החברה האירופית לקרדיולוגיה ואיגוד אי ספיקת הלב. נתוני העיבוד הנוכחי מבוססים על המעקב הראשון במחקר CARdiovascular Disease, Living and Ageing in Halle. העיבוד כולל משתתפים עם מידע זמין על מחלות נלוות ועל גורמי סיכון לאי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור, פרמטרים לחישוב של ניקוד ההחברה האירופית לקרדיולוגיה ואיגוד אי ספיקת הלב על מדד האוגמנציה שהוערך ע"י טונומטריה. נכללו במחקר 767 משתתפים. מדד האוגמנטציה היה קשור עם E/e (מעריך את לחץ המילוי של החדר השמאלי), מדד עובי קיר החדר השמאלי, עובי הקיר היחסי, מדד מסת החדר השמאלי ו – NT-proBNP אבל לא עם e או מדד נפח הפרוזדור השמאלי. לאחר תיקנון לערפלנים נמצא שרק מדד מסת החדר השמאלי ועובי קיר החדר השמאלי נשארו קשורים במדד האוגמנטציה. גברים עם מדד אוגמנטציה גבוהה היו בסבירות גדולה פי 7.2 לאי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור מאשר אלו עם מדד נמוך. בניגוד לכך, לא נמצא קשר עם נשים.
Schott A, Kluttig A, Mikolajczyk R, et al. Association of arterial stiffness and heart failure with preserved ejection fraction in the elderly population – results from the CARLA study. J Hum Hypertens. 2022 May 17. Epub ahead of print.
הערה
מדד האוגמנטציה (מדד של נוקשות העורקים) נמצא במחקר הנוכחי כקשור בקורלציה רק עם מדד מסת החדר השמאלי ומדד עובי החדר השמאלי. עלייה במדד האוגמנטציה היתה קשורה בסבירות גדולה לאי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור רק בגברים קשישים בעיקר באלו עם מדד גבוה ולא בנשים. אחד הערפלנים שנשלל במחקר הוא השפעת הגיל שמלווה בשינויים מבניים במערכת העורקים. ממצאים אלו נמצאו רק באוכלוסייה הקשישה. קיימת סבירות שחולים מאושפזים עם תמותה גבוהה יסבלו מניקוד גדול יותר של אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור ועם מדד אוגמנטציה גבוה יותר לעומת אלו עם תמותה נמוכה יותר. המחקר הנוכחי מבוסס על מחקר CARLA שתוכנן עוד לפני הכנסת הניקוד החדש של אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור. מהירות הרגורגיטציה של הטריקוספיד הלטרלי לא נבדקה במחקר זה. מכל מקום חישוב הניקוד החדש לאי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור יכול להתבצע גם אם לא כל הפרמטרים זמינים. לא מצאתי כל הסבר אפשרי שמדדים אלו לא נמצאו בנשים.