מטרת המטה-אנליזה שבוצעה במרכזים אקדמיים בארה"ב היתה לבדוק את השפעת הפרעה היפרטנסיבית בהריון על דמנציה ולשקול קשר ייחודי בין הפרעה זאת לתת הסוגים של דמנציה. נכללו מחקרים תצפיתיים בנשים לפי יל"ד הריוני, קדם -אקלמפסיה/אקלמפסיה או הפרעה היפרטנסיבית בהריון מסיבות אחרות והתוצאים של מחלת אלצהיימר, דמנציה וסקולרית או דמנציות שאינן ספציפיות. בעיבוד הראשוני נכללו 5 מחקרים עם 183.874 נשים שסבלו מאחת ההפרעות בהריון בהשוואה ל – 2,309,705 נשים ללא הפרעה היפרטנסיביות בהריון. יחס הסיכון המובהק לדמנציה מכל סיבה היה 1.38 לעומת הבקרה. יחס הסיכון המובהק להפרעה היפרטנסיבית בהריון לתת סוגי הדמנציה היה 3.14 בהשוואה לבקרה.
Schliep KC, Mclean H, Yan B, et al. Association Between Hypertensive Disorcders of Pregnancy and Dementia: a Systematic Review and Meta-Analysis. Hypertension. 2023 Feb;80(2):257-267.
הערה
במטה אנליזה הנוכחית נמצאה אמנם עלייה מתונה של 20% – 40% בסיכון למחלת אלצהיימר ודמנציות אחרות בנשים עם היסטוריה של הפרעה היפרטנסיבית בהריון אבל מצד שני, הסיכון לדמנציה וסקולרית עלה מעל 200% גם לאחר תיקנונים סוציו-דמוגרפיים (גיל האישה בלידה, זוגיות, השכלה, וגזע/אתניות) וקרדיו-מטבוליות (כמו סוכרת, סוכרת הריונית ועישון). הקשר בין הפרעה היפרטנסיבית בהריון ומחלות CV אינו מפתיע כאשר קיימים גורמי סיכון כמו השמנה , רמות בלתי תקינות של כולסטרול, LDL וטריגיצרידים. לא מפתיע גם הקשר בין הפרעה היפרטנסיבית בהריון לדמנציה וסקולרית שנמצא גם במחקרים אפידמיולוגיים ארוכי-טווח. אין עדיין תשובה לשאלה האם לדמנציה הוסקולרית תורמים גורמי הסיכון ה – CV או האם הפרעה היפרטנסיבית בהריון היא סיכון עצמאי שנגרם בגלל שינויים באנדותל שמזיקים ישירות למחזור הדם תוך ההיריון ולמחלות וסקולריות בחיים המאוחרים. סביר, ששתי אפשרויות אלו קיימות ביחד. המגבלות העיקריות של המטה-אנליזה היא במיעוט מחקרים בגלל אי כלילת נשים עם יל"ד כרוני במרבית המחקרים שנכללו והאם קיימת מסילה סיבתית ישירה בין הפרעה היפרטנסיבית בהריון ודמנציה במיוחד, דמנציה וסקולרית או האם קיים גורם תורשתי על רקע של פרופיל CV גרוע. לשם כך, יש צורך במחקרים עתידיים.