מטרת המחקר הרב-מרכזי רב-לאומי היתה לבדוק האם שונות בלחץ הדם במשך 24 שעות קשורה לתמותה ולסיכון CV בגלל שונות ו/או בעומס יתר לחץ הדם במשך 24 שעות. נכללו במחקר 1,050 משתתפים ממוצא לטיני ממחקר Maracaibo Aging Study בגיל ממוצע 66, 67.2% נשים שעברו ABPM במשך 24 שעות והיו במעקב בין 2001 ל – 2016. שונות אמיתית ממוצעת של לחץ הדם חושבה בממוצע השונות שנמצאה בין מדידות רציפות של לחץ הדם. העומס של הלחץ הסיסטולי במשך 24 שעות נמדד כשיעור הלחץ הסיסטולי שווה או מעל 130 ממ"כ במשך היום ושווה או מעל 110 בלילה. נקודת הסיום הראשונית היתה התמותה הכללית ונקודות סיום של תופעות CV גדולות. תוך מעקב חציוני של 8.3 שנים נפטרו 299 ו – 210 סבלו מתופעות CV חמורות. כל עלייה ב- 2 ממ"כ בממוצע השונות האמיתית הסיסטולית (ערך ממוצע של 9.0±2.0 ממ"כ) היתה קשורה ביחסי סיכון גדולים יותר ומובהקים לתמותה של 1.28 ושל 1.23 לתופעות CV חמורות. כל עומס גבוה יותר ב – 30% של הלחץ הסיסטולי במשך 24 שעות (ערך חציוני של 63%) היה קשור באופן מובהק עם יחס סיכון 1.29 לתמותה ושל 1.28 לאירועים CV חמורים. לאחר תיקנון לרמות לחץ הדם רק ממוצע השונות האמיתי היה קשור ביחס סיכון מובהק של 1.17 לתמותה ויחס סיכון מובהק של 1.16 לאירועים CV חמורים.
Melgarejo JD, Patil D, Mena LJ, et al. Association of Variability and Hypertensive Loads in 24-h Blood Pressure with Mortality and Cardiovascular Risk. Am J Hypertens. 2024 Jan 31. Epub ahead of print.
הערה
במחקר עוקבה הנוכחי עם מעקב של כ – 8 שנים שבוצע בעוקבה של משתתפים ממוצא לטיני נמצא במדידות לחץ דם עוקבות ב – ABPM במשך 24 שעות היה מדד הממוצע האמיתי של השונות קשור באופן עצמאי ברמות לחץ הדם. עומסי יתר של הלחץ הסיסטולי היו קשורים בתמותה ובאירועים CV אבל ללא כל תלות ברמות לחץ הדם. בדיקת הקשר בו בזמן של השונות האמיתית ועומס לחץ הדם עם נקודות הסיום הראה שאלו עם ממוצע אמיתי של השונות גדול יותר ועומס לחץ דם תקין היו קשורים עם תמותה וסיבוכים CV. מחקרים קודמים לחישוב השונות בלחץ הדם התבססו על שינויים בלחץ הדם בקפיצת הבוקר, בירידה בלתי תקינה בלחץ הדם בשינה ובשונות בין מדידה למדידה. במחקר הנוכחי נמצא שלחץ דם גבוה בין מדידה למדידה במשך 24 שעות מאפשר לחשב סיכון CV גדול יותר ע"י (1) שינויים אמיתיים בין מדידה למדידה ללא קשר לרמות לחץ הדם ו – (2) שעומס לחץ הדם ביל"ד אינו תלוי ברמות לחץ הדם. מעכבי תעלות הסידן יעילים יותר מיתר התרופות נגד יל"ד (ARBs, ACEIs או חסמי ביטא) להורדת השונות בלחץ דם בכל הגזעים של בני האדם. באחד המחקרים נמצאה ירידה בסיכון לשבץ מוחי ע"י טיפול ב – CCBs. ההשפעה הטובה יותר של CCBs נובעת מפעילויות מכניסטית וכנראה גם מהשפעה פרמקו-קינטית שלה יש תפקיד חשוב בהשפעה על השונות בלחץ הדם יותר מאשר התרופות האחרות. המגבלה העיקרית של מחקר זה הוא במספר מדידות לחץ הדם שהוא 41 (ביום כל 20 דקות ובלילה פעם בשעה) שהוא קטן לקביעת שונות מדויקת. יהיה מעניין לבצע מחקר שבו בדיקת השונות של לחץ הדם תבוצע במכשיר החדש שמבצע ניטור רציף של לחץ הדם במשך 24 שעות מבלי ניפוח השרוולית שלא פעם מפריע לשינה.