מטרת המחקר שבוצע במדגם גדול של 14,713 ילדים בגיל 8 עד 15 מ – the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999–2018. היתה לבדוק האם למשקל הלידה ול – BMI יש השפעה על לחץ הדם בצאצאים של אימהות מעשנות בהריון. מתוכם 1,928 צאצאים (13.1%) נחשפו לעישון של האם בהריון. עישון בהריון היה קשור בירידה מובהקת במשקל הלידה, בעלייה מובהקת ש ה – BMI ובעלייה מובהקת בלחץ הדם. עישון האם בהריון לא היה קשור עם הלחץ הסיסטולי לאחר תיקנון למשקל הלידה ול – BMI עם 95% של השפעת העישון בהריון על לחץ הדם תוך ויסות של משקל הלידה (39.1%) וה – BMI )55.9%).
Li S, Cao C, Watson D, et al. Maternal smoking during pregnancy links to childhood blood pressure through birth weight and body mass index: NHANES 1999-2018. J Hum Hypertens. 2024 Feb;38(2):134-139.
הערה
המחקר הנוכחי מראה שעישון בהריון קשור בירידה במשקל הלידה, בגובה נמוך יותר, בעלייה בהשמנה ובלחץ דם גבוה יותר בילדים בגיל 8-15. עישון בהריון מראה השפעה מצטברת במשך הזמן כאשרכל כמה שהעישון נמשך זמן ארוך יותר בהריון כך גוברת השפעה על משקל הלידה. המחקר הנוכחי מראה לראשונה שהשפעת העישון בהריון מווסתת ע"י משקל הלידה וה – BMI. ירידה במשקל הלידה מסמנת פשרה בצמיחה התוך-רחמית שנגרמת כנראה ע"י ירידה בזרימת הדם בשלייה בגלל התכווצות כלי הדם והיפוקסיה, ירידה בתיאבון ע"י ניקוטין וירידה ברמת ה- insulin-like growth factor 1 (המפתח שקשור בצמיחת העובר). לאחרונה מניחים שמתילציה של ה- DNA בצאצאים או בשלייה מתווכת את השפעת העישון בהריון על הצמיחה התוך -רחמית. לגירוי של הציר ההיפותלמי- יתרת המוח והפסקת העישון לאחר הלידה יש כנראה תפקיד בהתפתחות של משקל-יתר והשמנה. מתילציה של ה – DNA יכולה להיות נתיב אחר לסיכון המוגבר להשמנה תלויית -עישון. מקונסורציום של הריון ואפיגנטיקה של ילדות דווח שאלפי איזורי CpG (איזורים ברצף ה – DNA) קשורים חזק עם חשיפה לעישון בהריון. עישון בהריון קשור גם ברמות המתילציה של ה – DNA בגן GIF1 או בגן CYP1A1 בצאצאים שקשורים בעלייה ב – BMI והיקף המותניים בחיים המבוגרים. יש לציין, שבנוסף למנגנון הביולוגי גורמים חברתיים-כלכליים, גם לתזונה ופעילות גופנית יש תפקיד בהשמנת הצאצאים שנחשפים לעישון של האם בהריון. מתועד גם שמשקל לידה נמוך והשמנה קשורים בעליית לחץ הדם בילדים. המגבלה העיקרית של מחקר זה היא בהיותו מסוג "חתך" ולכן תוצאותיו יתאמתו רק אם יתבצע מחקר פרוספקטיבי אקראי ומבוקר.