דיווח מאוניברסיטת לוזאן בשוויץ מראה ש -9 חולים עם יל"ד בדרגה 3 התפתח תוך דקות לאחר קבלת החיסון שיכול היה להגיע עד 220/102 ממ"כ, מתוכם 8 היו תסמיניים. לחץ הדם נמדד לפחות 3 פעמים במרווח של 5 דקות. הגיל החציוני היה 73, 7 נקבות ו- 2 גברים. שמונה מתוך 9 היו עם היסטוריה של יל"ד רובם עם טיפול תרופתי. כולם פרט לאחד (מודרנה) קיבלו את החיסון של פפייזר. אחד דיווח על מפרצת מוחית שנכרתה בשנה האחרונה עם יעד להורדת הלחץ הסיסטולי מתחת ל – 140 ממ"כ. חולה שדיווח על כאב ראש עבר הדמייה שהיתה ללא עדות לדמם תוך מוחי. התלונות כללו תחושת מחלה, כאב ראש, כאב בחזה, הזעה וחרדה. כל החולים החלימו אבל נדרש מעקב של מספר שעות במיון. שמונה חולים דיווחו שלחץ הדם שלהם היה מאוזן. מקרים אלו מעלים את ההנחה שחלק מחולי יל"ד יכולים להגיב בעלייה תסמינית מובהקת בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי. תגובת לחץ נמצאת עדיין בוויכוח בנוסף לתגובת כאב והשפעת החלוק הלבן שקשור בגיל ובמגדר נשי. מצד שני, הדופק היחסי הנמוך (חציון 73 לדקה) יכול לרכך הנחה זאת. מנגנונים אפשריים אחרים הם עלייה בלחץ הדם בגלל מרכיבים בחיסון כמו פוליאתילן –גליקול אבל זה לא נראה סביר כפי הנראה בגלל המינון הנמוך והתגובה מופיעה מיד לאחר ההזרקה. גם אינטראקציה עם חלבון S ACE-2 לא נראית סבירה היות והחולים הגיבו תוך דקות לאחר הזריקה ללא זמן מספיק לקליטת mRNA תאי, תרגום ונוכחות חלבון S בממברנה של תאים מקרופאגיים ותאים דנדריטיים. קיימת גם אפשרות שזה לא החיסון כי יש קשר לאנשים פגיעים (מעל 75 וגורמי סיכון כולל יל"ד). חיסון ה – mRNA נבדק באופן קפדני לתגובות של רגישות יתר בעקבות של תגובות ראשונות של אנאפילקציה בקרב 21 מקרים. מצד שני, יל"ד לא נזכר במפורש כקשור בתופעות לוואי במבחנים של בטיחות ולתגובות אימונולוגיות. השלבים הראשונים של המחקרים הקליניים בחיסון ה – mRNA כללו בעיקר אוכלוסייה צעירה. החוקרים מציעים שיש לבדוק בחולים קשישים לפני החיסון האם הם סובלים מיל"ד ו/או מחלות CV קודמות, איזון לחץ הדם וניטור לאחר ההזרקה כולל הופעת תסמינים.
Meylan S, Livio F, Foerster M, et al. Stage III hypertension in patients after mRNA-based SARS-CoV-2 vaccination. Hypertension. 2021 Mar 25. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
התגובות לדיווח זה היו בצורך לאזן טוב את לחץ הדם לפני מתן הזריקה, שיש לכלול באופן מופרז גורם סיכון נוסף באנשים שנמצאים בסיכון גבוה לתגובות קשות חדות מהנגיף אם נדחה את החיסון כדי לאזן את לחץ הדם שלעתים לוקח שבועות עד חודשים, שמהנתונים לא נמצא שלחץ הדם השפיע על אברים אחרים. לפי עניות דעתי, אלו אפיזודות נדירות שמשום מה אירעו יותר בלוזאן אם כי לא ניתן לשלול שעלייה בלחץ הדם שלרוב לא נמדד היתה קיימת בחלק מהאנשים שהגיבו בחום, כאבי שרירים ומפרקים או תלונות אחרות.