מטרת המחקר שבוצע באנגליה היתה לבדוק האם חלבוני מי הגבינה מורידים את לחץ הדם שנמדד ב – ABPM וסמנים קרדיו-וסקולריים אחרים. במחקר שהיה אקראי, כפול סמיות ומבוקר עם 3 דרכי crossover נטלו חלק 42 אנשים עם קדם-יל"ד או יל"ד קל ללא טיפול ליל"ד או לשומני הדם, בגיל 30-77 שהוקצו אקראית או לצריכת 28 גרם × 2 ליום של חלבון מי הגבינה, או ל – 28 גרם ×2 ליום של Ca cseinate (חלבון שמופק מקזאין החלב) או ל – 27 גרם ×2 ליום של maltodextrin (רב-סוכר שמופק מעמילן ומשמש כבקרה) למשך 8 שבועות מופרדות ע"י 4 שבועות של washout. התוצאות הראו ירידה מובהקת בלחץ הדם של 24 שעות ב – 3.9/2.5 ממ"כ ע"י צריכת חלבוני מי הגבינה, ירידות מובהקות בלחץ הדם הסיסטולי (5.7 ממ"כ בלחץ הדם הסיסטולי ההיקפי, 5.4 ממ"כ בלחץ הדם המרכזי) וירידה של 3.7/4.0 ממ"כ בלחץ הדם הממוצע בהשוואה לבקרה. הרחבה תלוית-זרימה (FMD) עלתה באופן מובהק ע"י צריכת חלבוני מי הגבינה ב – 1.3% וב – 0.83% ע"י חלבון הקזאין. הן חלבוני מי הגבינה והן חלבון הקזאין הורידו את רמת הכולסטרול באופן מובהק אבל רק חלבוני מי הגבינה הורידו גם את רמת הטריגליצרידים באופן מובהק בהשוואה לבקרה. צריכת שני סוגי החלבון הורידו באופן מובהק את ה- adhesion molecule 1 המסיסה הואסקולרית ((sVCAM-1 ואת ה – adhesion molecule 1 המסיסה התוך-תאית (sICAM-1) בהשוואה לבקרה.
Whey protein lowers blood pressure and improves endothelial function and lipid biomarkers in adults with prehypertension and mild hypertension: results from the chronic Whey2Go randomized controlled trial
Am J Clin Nutr 2016 Oct 26. [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת:
יתרונו של המחקר הנוכחי בהשוואה למחקרים קודמים הוא שלחץ הדם נמדד גם ע"י ABPM. חלבוני מי הגבינה הורידו את לחץ הדם באופן מובהק וייחודי ללא כל השפעה של חלבון הקזאין – הורדה שיש לה משמעות מבחינת הסיכון הקרדיו-וסקולרי. במחקר קודם של קבוצה זאת נמצא שלחלבוני מי הגבינה יש פעילות מעכבת ACE בהשוואה לחלבוני הקזאין או הבקרה אלא שירידה זאת לא נמצאה במחקר הנוכחי כנראה בגלל היעדר מוצקות. שני סוגי החלבון של החלב שיפרו את ה – FMD שהוא סטנדרט הזהב לתיפקוד האנדותל ותרומתו להורדת הסיכון הקרדיו-וסקולרי. במחקר הנוכחי לא נמצא הבדל מובהק בין שני סוגי חלבוני ההתערבות ברמת ה – NO2 המווסת את הרחבת כלי הדם אלא שמנגנון זה אינו היחיד שמעורב בהרחבה זאת ובמחקרים קודמים נמצא שסמנים דלקתיים ומולקולות הידבקות תאיים קשורים גם הם בהתקדמות של טרשת העורקים ובתיפקוד אנדותליאלי לקוי. הירידה ב – sVCAM-1 וב – sICAM-1 לאחר צריכה של שני סוגי חלבוני החלב בהשוואה לבקרה מעידה על שיפור בהיענות הואסקולרית. ההשפעה לטובה של כל חלבוני החלב על שומני הדם מוכרת ממחקרים קודמים בהם נמצאה גם ירידה ב – LDL ועלייה ב – HDL. לחוקרים אין הסבר מדוע שני סוגי חלבוני החלב שנבדקו הורידו רק את הכולסטרול הכללי ומדוע רק חלבוני מי הגבינה הורידו גם רמת הטריגליצרידים. מכל מקום, תוצאות מחקר זה בניגוד למלעיזים שחלב ומוצריו מזיקים לבריאות, מראה שחלבוני החלב משפרים את ההיענות הואסקולרית, את תיפקוד האנדותל ומורידה חלק משומני הדם כאשר לחלבוני מי הגבינה יש השפעה נוספת של הורדת לחץ הדם.