מטרת המחקר שבוצע בספרד היתה לבדוק את השפעת צריכת אגוזים במשך שנתיים על לחץ הדם במרפאה וב – ABPM במסגרת המחקר האקראי והמבוקר Walnuts and Healthy Aging study שבו נבדקה השפעת צריכת אגוזים כ – 15% מהאנרגיה. נכללו במחקר 305 משתתפים (75% נשים) בגיל ממוצע 69 כאשר 60% סבלו מיל"ד קל. ממוצע לחץ הדם בבסיס במרפאה היה 128/89 ממ"כ עם ירידה מובהקת בלחץ הסיסטולי של 4.61 ממ"כ לעומת 0.59 ממ"כ בבקרה בגמר המעקב. ב – ABPM נמצאה ירידה מובהקת בלחץ הסיסטולי של 3.86 ממ"כ לעומת 2.0 ממ"כ בבקרה. לא נמצא כל שינוי בלחץ הדיאסטולי. אצל חולים שהיו בשלישון העליון של לחץ הדם בבסיס (מעל 125 ממ"כ) נמצאה ירידה מובהקת של 8.5 ממ"כ בצרכני האגוזים לעומת 2.5 ממ"כ בבקרה. צרכני האגוזים נזקקו פחות לתוספת תרופתית והיו מאוזנים טוב יותר מאשר הבקרה.
Domènech M, Serra-Mir M, Roth I, et al. Effect of a walnut diet on office and 24-hour ambulatory blood pressure in elderly Individuals. Findings From the WAHA Randomized Trial. Hypertension. 2019 Mar 18. [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצא שתוספת של אגוזים בסביבות 15% מהאנרגיה הנצרכת במשך שנתיים הורידה את לחץ הדם הסיסטולי הן במרפאה והן ב – ABPM גם בקרב אלו שסבלו מיל"ד קל (60%). יתרה מכך, פחות חולי יל"ד שצרכו אגוזים נזקקו להעלאת המינון של הטיפול התרופתי. החולים שצרכו אגוזים ואלו בבקרה לא קיבלו כל הוראות לאורח חיים בריא אבל בסוף המחקר לא נמצא כל הבדל במשקל, ברמת הפעילות הגופנית וצריכת נתרן כך שניתן להסיק שהתוספת של אגוזים הורידה את לחץ הדם בפני עצמה. מבין כל סוגי האגוזים אגוזי המלך מתאימים הכי טוב להורדת לחץ הדם היות והם מכילים מעט מאד נתרן וכוללים חומרים תזונתיים כולל כמות רצינית של מולקולות ביואקטיביות: חומצה אלפה- לינולנית – חומצה שומנית מסוג n-3 שגורמת להרחבת כלי הדם וגם נוגדת דלקת, גאמה–טוקופרול – סוג של ויטמין E שמוריד את החימצון והדלקת, מינרלים שמורידים את לחץ הדם
כמו אשלגן, מגנזיום וסידן, ארגינין שהוא חומצה אמינית קודמת ליצירת NO אנדוגני ופוליפנולים עם פעילות נוגדת חימצון ונוגדת דלקת. אגוזי המלך הם הסוג היחיד של אגוזים שמשפרים את תיפקוד האנדותל. מגבלות המחקר הם שהבקרה לא היתה סמוייה ושהמשתתפים היו בסיכון CV נמוך.